Άννα Βαγενά: Ερώτηση προς τον ΥΠ.Α.Α.Τ. για τις ζημιές σε καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση

Άννα Βαγενά: Ερώτηση προς τον ΥΠ.Α.Α.Τ. για τις ζημιές σε καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε εχθές, 2/6/22, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά,για τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκανσε καλλιέργειεςαπό την χαλαζόπτωση της 31ης Μαΐου 2022.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το νομό Λάρισας, προξένησε τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προχωρημένο στάδιο, με αρκετές να βρίσκονται στην διαδικασία συγκομιδής.

Σε ανακοίνωση τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νόμου Λάρισας και ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου αναφέρουν πως οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλες καταστροφές, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για τις καταστροφές του 2021.

Σύμφωνα με την ΕΟΑΣΝΛ, ένα τέταρτο έντονης χαλαζόπτωσης σε συνδυασμό με αέρα και βροχή ήταν ικανό να προξενήσει μεγάλες καταστροφές σε περισσότερα από 8.000 στρέμματα βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, σιτηρών και κριθαριών, οσπρίων κ.ά.

Εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ, που βρέθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν (Φάρσαλα – Τύρναβος) έθεσαν στο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ το αίτημα των παραγωγών για άμεση εκτίμηση των ζημιών στα σιτηρά, στα κριθάρια και στις φακές, τα οποία είναι στη συγκομιδή, να εκδοθούν τα πορίσματα και να πληρωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν.

Επειδή το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας στους παραγωγούς.

Επειδή η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά των παραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, λιγότερα.

Επειδή πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά;

2. Προτίθεται να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο;

3. Θα μεριμνήσει για επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας, ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα; ΧΧ
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ