Κεντρική ομιλία του κ. Άρη Καραχάλιου

Κεντρική ομιλία του κ. Άρη Καραχάλιου

Σε ένα πολυπληθέστατο κοινό και με μία ομιλία γεμάτη παλμό, απέστειλε μήνυμα νίκης ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος.

Ο κ. Καραχάλιος έκανε αναφορά και για τις δύο θητείες, τονίζοντας τις τεράστιες δυσκολίες της Δημοτικής Αρχής, με τα έντονα προβλήματα που προέκυψαν λόγω των Καποδιστριακών Δήμων, όπου ως γνωστό υπήρξε γραφειοκρατικό αλαλούμ αλλά και οικονομικό.

Μίλησε μεταξύ άλλων για την άψογη οργάνωση όλων των συνεργατών, που όχι μόνο κατάφεραν να βάλουν έναν Δήμο σε μία τάξη, αλλά να λειτουργεί προς όφελος όλων των δημοτών, με συστηματική εργασία, με έμπειρα στελέχη και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας να υλοποιεί σωρεία προγραμμάτων, δράσεων και έργα για όλους τους πολίτες της επαρχίας.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Καραχάλιου:

"Φίλοι και Φίλες,
Σας μεταφέρω το μήνυμα της νίκης από κάθε γωνιά των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας. Από κάθε γειτονιά και συνοικία της πόλης, από κάθε χωριό και κοινότητα.

Τον συνδυασμό μας, αυτό τον συνδυασμό ενότητας, συνεργασίας, δημιουργίας και προσφοράς, τον συνδυασμό που έφερε τον αέρα της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού και της εξωστρέφειας στον τόπο, τον συνδυασμό που κράτησε σταθερά το τιμόνι του Δήμου, όταν η χώρα μας κατέρρεε, τον αγκάλιασαν όλοι οι συμπολίτες μας και όλοι γεύθηκαν τους καρπούς του έργου του.

Τα μέλη του συνδυασμού αυτού και εγώ ως επικεφαλής του, στεκόμαστε εμπρός σας, με βλέμμα καθαρό και έντιμο και ζητούμε την ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης του τόπου.

Ασφαλώς, είναι σεβαστό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και κάθε συνδυασμού να ακολουθήσει την πορεία που αυτός θα επιλέξει.

Είναι, όμως, και υποχρέωση του ψηφοφόρου να σταθεί κριτικά απέναντι σε κάθε υποψήφιο, να κρίνει και να σταθμίσει κατά πρώτο λόγο
-τη μέχρι σήμερα προσωπική πολιτεία του,
-την καθημερινότητα της ζωής του,
-τη συμμετοχή του στα κοινά,
-την προσφορά του στη ζωή της πόλης,
-τις επιδιώξεις του και βέβαια,
-το πρόγραμμα και το έργο του

και να επιλέξει συνειδητά εκείνους που θέλουν και μπορούν να οδηγήσουν τον νέο Δήμο στην ερχόμενη τετραετία με εμπειρία βαθιά, γνώση, στρατηγικό σχεδιασμό, στόχους και όραμα.

Εμείς θέλουμε μαζί σας να προγραμματίζουμε, να προτείνουμε, να δημιουργήσουμε, να διεκδικήσουμε, να δράσουμε.
Θέλουμε μαζί σας να αποφασίζουμε για τον Δήμο μας.
Μαζί σας να ανανεώσουμε τις ελπίδες και τα οράματα για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την οικολογία, την καθαριότητα την ανάπτυξη.
Σας θέλουμε μαζί μας για να γίνει η φωνή μας πολύ δυνατή και αποτελεσματική.
Μαζί ξεκινήσαμε τη νικηφόρα πορεία για την πόλη και τις κοινότητες το 2011. Θέλουμε να κατοχυρώσουμε, θωρακίσουμε να συνεχίσουμε και να επαυξήσουμε το μεγάλο οραματικό έργο που ξεκινήσαμε και πρέπει να υλοποιηθεί.

Με ωριμότητα και έχοντας ως όπλο τις πλούσιες, μεστές εμπειρίες και την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε, σχεδιάζουμε με αισιοδοξία και πλουραλισμό, όχι μόνο τη νικηφόρα πορεία μας, αυτή είναι μονάχα ένα βήμα αλλά και τη δημιουργική, πυκνή έργων και δράσεων νέα θητεία.

Οι δημότες κρίνουν απόλυτα θετικά και αποτελεσματικά τις προτεραιότητές μας και τις ιεραρχήσεις του προγράμματός μας, ενός προγράμματος υποδειγματικού που έβγαλε τον τόπο από την αφάνεια και τον επαρχιωτισμό και τον οδήγησε σε ευρωπαϊκούς δρόμους.

Έχουμε ξεκάθαρη επίγνωση της ευθύνης μας, γιατί εμείς γνωρίζουμε με σαφήνεια το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης και με τη δική σας θέληση θα είμαστε και πάλι η ηγεσία του Δήμου και θα κληθούμε να δώσουμε σάρκα και οστά στο αύριο και στο μέλλον της πόλης και του Δήμου μας.

Ο συνδυασμός μας στελεχώθηκε και συγκροτήθηκε από υποψηφίους έμπειρους και ικανούς, νέους και άξιους, κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένους, εκφράζει κάθε κοινωνικό επαγγελματικό και ηλικιακό στρώμα της τοπικής κοινωνίας, εκπροσωπεί κάθε συνοικία της πόλης και κάθε οικισμό των κοινοτήτων.

Στην παράταξή μας συμπράττουν δημιουργικές δυνάμεις, άνθρωποι καθαροί, δίχως εξαρτήσεις, δίχως κομματικές δεσμεύσεις, με διαφορετικές συχνά, πολιτικές αφετηρίες, αλλά κοινό όραμα και στόχευση την τίμια προκοπή τούτου του τόπου.

Διεκδικούμε την επανεκλογή με καθαρό πρόσωπο, στο όνομα της εργατικότητας, της μεθοδικότητας και της γνώσης, της αποδεδειγμένης ικανότητας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον τόπο να μπει σε εσωστρέφεια και περιπέτειες, δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στη μιζέρια του μικρού.

Το πρόγραμμα της κίνησής μας είναι αναπτυξιακό και ανθρωποκεντρικό, στηρίζεται στην άριστη γνώση της πραγματικότητας, θέτει εφικτούς και πραγματοποιήσιμους στόχους, θέλει τη συστράτευση κάθε συνδημότη για τη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και την ανάδειξή της σε αστικό περιφερειακό κέντρο, με σύγχρονες υποδομές και λειτουργίες, αλλά και με ισόρροπη υπαίθρια ανάπτυξη.

Παρά τη δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας προχωρήσαμε, χτίσαμε έναν νέο Οργανισμό, που αν και κληρονόμησε από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους πλείστες παθογένειες, τον προσαρμόσαμε γρήγορα στα νέα δεδομένα, τον εξυγιάναμε και γρήγορα θέσαμε τις ισχυρές βάσεις και τα θεμέλια παραγωγικής λειτουργίας του, πάνω στα οποία με προγραμματισμό και μεθόδευση δημιουργούμε και παράγουμε έργο, πρωτόφαντο για τα δεδομένα του τόπου.

Είναι ένας Δήμος με σχεδόν 2.000.000 ευρώ αποθεματικό, που εντός 20 ημερών ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Ασφαλώς, αυτό δεν είναι κάτι που το συναντάς συχνά στη σύγχρονη Ελλάδα.

Κατά τις δύο θητείες που ηγηθήκαμε του τόπου, κινηθήκαμε με απόλυτη διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και διαχείριση, συμμετοχική προσπάθεια, πολύ αγώνα μα πάνω από όλα με ειλικρίνεια και καθαρό λόγο, εφαρμόζοντας μια πολιτική αρχών, αξιών και θέσεων, που δεν διαχωρίζει και δεν χαρακτηρίζει τους δημότες κατά την κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική ή πολιτική θέση τους.

Η διοίκησή μας στηρίζεται σε αρχές, αξίες και διαφάνεια. Γνώμονας η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου.

Επίκεντρο ο δημότης ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου και όχι ως ξέχωρη μονάδα, όπου τοποθετείται πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου μας και του συνόλου των δημοτών μας, μακριά και πέρα από σκοπιμότητες, στεγανά, διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Κατά τη θητεία μας κυριάρχησε η παραγωγή μελετών και έργου, σε κάθε επίπεδο, όπως καθημερινά και εξ αντικειμένου καταγράφεται και σεις διαπιστώνετε.

Η οχτάχρονη θητεία μας, αγαπητοί φίλοι, χαρακτηρίζεται από αδιάκοπα, υψηλούς ρυθμούς εργασίας που επέφεραν την υλοποίηση τεράστιου όγκου εργασιών και έργου, ενός έργου που ούτε για μια στιγμή δεν κόπασε ή δεν έγινε λιγότερο φρέσκο και οραματικό.

Σας θυμίζω βέβαια, ότι η επίλυση των δημοτικών θεμάτων απαιτεί σχεδιασμό, μεθόδευση, προγραμματισμό, διαρκή στόχευση και επιμονή. Απαιτείται χρόνος και χρήμα. Τον χρόνο και την επιμονή τα έχουμε, τις πιστώσεις τις αποκτούμε με την ένταξη των μελετών σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδότηση. Ας σκεφθείτε ότι ποτέ στο παρελθόν μια δημοτική αρχή του τόπου δεν εξασφάλισε και δεν χρησιμοποίησε τόσο αποτελεσματικά τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τεράστιο έργο επιτεύχθηκε σε χρόνο μικρό, και μάλιστα έργο που υλοποιήθηκε με ίδιες δυνάμεις, σε μεγάλο βαθμό, αλλά και με συνεργασία φορέων.

Έργα πνοής έβαλαν τις βάσεις για λύσεις χρόνιων προβλημάτων. Ύδρευση, αποχέτευση, ανάδειξη πολιτιστικού πλούτου, περιβαλλοντικές δράσεις, εθελοντισμός και κοινωνική προστασία και προαγωγή υγείας. Ο Δήμος Φαρσάλων έγινε πρότυπο εφαρμογής πολιτικών και βραβεύτηκε για αυτό επανειλημμένα.

Για τα ερχόμενα έτη η ανάπτυξη του Δήμου μας πρέπει να έλθει μέσα από εναλλακτικές προτάσεις, προτάσεις αειφορικές που θα σέβονται το περιβάλλον και την πολιτιστική μας παράδοση και θα αξιοποιούν το φυσικό μας πλούτο, την πολιτιστική κληρονομία μας και το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου. Έμπρακτα έχουμε αποδείξει ότι θεωρούμε περιουσιακά στοιχεία ανεκτίμητης αξίας για τον Δήμο μας, το φυσικό περιβάλλον του τόπου, τον ποταμό Ενιπέα και το πολιτιστικό μας απόθεμα και τα μεταχειριζόμαστε με σεβασμό και φροντίδα.

Δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα επίλυσης, όλων των προβλημάτων που ανέκυψαν και σωρεύθηκαν στην Επαρχία μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ξέρουμε όμως, να αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του σήμερα και να οραματιζόμαστε τις ευκαιρίες του αύριο.

Η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα είναι διαρκής και αδιάκοπη. Σχεδιάζουμε την υλοποίηση πολιτικών που θα ενισχύσουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, την απασχόληση μέσω προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων, τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού για σύνταξη μελετών και ωρίμανση έργων, επισκεψιμότητα περιοχής βασισμένη στο τρίπτυχο ιστορία – φύση - πολιτισμός, την ανάδειξη του Ενιπέα ποταμού και την αξιοποίηση της γύρω περιοχής.

Διεκδικούμε εκ νέου την εντολή διοίκησης του Δήμου διαθέτοντας ως μεγαλύτερο εφόδιο, ένα αδιαμφισβήτητα μεγάλο έργο, απτό και μετρήσιμο, ένα έργο που έβγαλε τον τόπο από την απομόνωση και τον επαρχιωτισμό και τον έβαλε σε τροχιά εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Κοιτάξαμε κατάματα τα προβλήματα και αναμετρηθήκαμε με επιτυχία, όπως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, με κορυφαίες προκλήσεις και μακρόχρονες αναμονές της τοπικής κοινωνίας, που έγιναν πλέον πραγματικότητα.

Σταχυολογώ ενδεικτικά ορισμένα από αυτά τα έργα πνοής που αλλάζουν την εικόνα του τόπου:
α) Κορυφαία έργα αναπλάσεων, όπως:
1) Αστικές Αναπλάσεις Πόλεως με την κατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Λαμίας από τον Ι. Ν. Παναγίας μέχρι την έξοδο της πόλης προς Βρυσιά και δημιουργία πλατείας γειτονιάς στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων (ύψους 1.200.000 €).
2) Κατασκευή πλατείας στην περιοχή του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου Φαρσάλων και πεζοδρομίων για τη διασύνδεση της περιοχής με την οδό Βόλου (ύψους 600.000 €).
3) Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Βόρειας Εισόδου της Πόλεως των Φαρσάλων – περιοχή Κλειστού Γυμναστηρίου (ύψους 380.000 €).
4) Ανάπλαση – αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων και οδών στο βορειοδυτικό τόξο της πόλης των Φαρσάλων, περιοχή 2ου Γυμνασίου – Λυκείου (ύψους 780.000€).
5) Αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής Απιδανού Ποταμού (ύψους 330.000€).
6) Αστικές Αναπλάσεις στην πόλη των Φαρσάλων με την κατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Λαμίας, Λαρίσης, Αχιλλέως (ύψους 500.000 €).
7) Κατασκευή πεζοδρομίων και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στην οδό Θέτιδος από την οδό Λαρίσης μέχρι τον Ι.Ν. Παναγίας (ύψους 430.000 €).
8) Κατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Καναδά και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων (ύψους 150.000 €).
β) Τεχνικά έργα, όπως:
1) Κατασκευή του 2ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων (ύψους 1.150.000 €)
2) Αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων μέσω του Προγράμματος Φιλόδημος (ύψους 940.000 €)
3) Επισκευές των αύλειων χώρων των σχολικών μονάδων (ύψους 250.000 €)
4) Εργασίες συντήρησης και προσαρμογής του Α΄ και Β΄ Παιδικού Σταθμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ύψους 150.000€)
5) Προμήθεια νέου εξοπλισμού και ανακατασκευή σαράντα έξι (46) παιδικών χαρών (ύψους 180.000 €)
γ) Έργα οδοποιίας αστικής και αγροτικής που ξεπερνούν τα 3.000.000 €.
δ) Έργα για την Ενέργεια, όπως:
1) Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη των Φαρσάλων για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων κτιρίων, των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών κατοικιών.
2) Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε σχολεία του Δήμου Φαρσάλων: 1ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Δημοτικό Σχολείο, 5ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Φαρσάλων, Γυμνάσιο Βαμβακούς, Γυμνάσιο Ευυδρίου (820.000 €).
3) Ενεργειακή αναβάθμιση του Α και Β’ Παιδικού Σταθμού, του Κλειστού Γυμναστηρίου Φαρσάλων (400.000 €).
4) Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων (395.000 €).
5) Αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου Φαρσάλων και εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω προγράμματος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (1.500.000 €).
6) Δημιουργία Πράσινου Σημείου στο Δήμο Φαρσάλων για την ανακύκλωση υλικών (550.000 €).
7) Εγκατάσταση φυσικού αερίου στα σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαρσάλων.
8) Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας – ΣΒΑΚ (35.000€).
ε) Σημαντικά έργα για την Ύδρευση – αποχέτευση -αντιπλημμυρική θωράκιση, όπως:
1) Χρηματοδότηση της ΔΕΥΑ από το ΕΣΠΑ με 3.000.000€ για το εκτελεσμένο έργο της αποχέτευσης Φαρσάλων (αποπληρωμή δανείου MARFIN)
2) Προμήθεια συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Φαρσάλων, (ύψους 893.000 €)
3) Έργα αναβάθμισης του δικτύου ομβρίων υδάτων της πόλης των Φαρσάλων (ύψους 3.000.000 €)
4) Κατασκευή έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης των Φαρσάλων (ύψους 700.000€)
5) Αντιπλημμυρικά έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων πόλεως Φαρσάλων και διαμόρφωση ρέματος Αϊκλή (σύμβαση ύψους 640.000 €)
6) Κατασκευή υπολειπόμενου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην πόλη των Φαρσάλων (ύψους 3.500.000 €)
7) Ενοποίηση Δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Ενιπέα και ορθολογική διαχείριση του δικτύου ύδρευσης (ύψους 1.000.000€)
8) Διευθέτηση ρέματος Αϊκλή στην ανατολική πλευρά της πόλης (Πολυμερέικα και Α΄ εργατικές κατοικίες)
9) Συνεχής διεκδίκηση για ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα της κατασκευής των αρδευτικών φραγμάτων στη θέση «Κακλετζόρεμα» και «Λουτσακόρεμα» της Δ.Ε. Ναρθακίου.
10) Εκπόνηση μελετών για την υδρομάστευση νερού και κατασκευή αγωγού ύδρευσης στο έρεισμα του δρόμου Βρυσιά – Φάρσαλα (ύψους 1.950.000 €).
11) Εκπόνηση μελετών για την υδρομάστευση νερού και κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης Σκοπιά – Φάρσαλα (ύψους 4.800.000 €).

Επιλέξαμε να επενδύσουμε στη διαμόρφωση και θωράκιση μιας ισχυρής και σύμφωνης με τις διεθνείς επιταγές, πολιτισμικής πολιτικής. Υλοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, περισσότερα από ογδόντα (80) έργα πολιτισμού, ουσιώδους σημασίας, ύψους 4.000.000 ευρώ, που κατέστησαν τον Δήμο Φαρσάλων παράδειγμα Πολιτιστικής Πολιτικής Πανελλαδικά.

Είναι ο μόνος Δήμος του μεγέθους του που διαθέτει ή θα διαθέτει στο σύντομο μέλλον, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Νεότερης Ιστορίας, Πινακοθήκη, ενώ εκπονούνται υπό την αιγίδα του τρία (3) Διεθνή Αρχαιολογικά Προγράμματα.

Στα οχτώ (8) χρόνια της τρέχουσας Δημοτικής Αρχής έχουν διοργανωθεί πλέον των πεντακοσίων (500) εκδηλώσεων που διήρκησαν περισσότερες από χίλιες τριακόσιες (1.300) ημέρες και ωφέλησαν πολλαπλώς την τοπική οικονομία.

Υλοποιήθηκαν επίσης, κορυφαία έργα και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, όπως: i. Η προαγωγή υγείας με προληπτικές εξετάσεις για όλους τους δημότες, ii. Το βραχιόλι κινδύνου, iii. Οι ιατρικές ημερίδες και η δημιουργία δεξαμενής εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών, iv. Ανάπλαση λυομένων Ρομά και δημιουργία Νέου Οικισμού Μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, υλοποιούνται τέσσερα (4) προγράμματα που έχουν αποφέρει κατά τα έτη 2011 – 2018 πλέον των 3.000.000 ευρώ: • Βοήθεια στο Σπίτι (2 δομές), • Κ.Δ.Α.Π (4 δομές) με συνολική δυναμικότητα 176 παιδιά, • Παιδικός Σταθμός (1 δομή), • Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά (2 δομές), ενώ, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν: 1. Κοινωνικό Παντοπωλείο, 2. Κοινωνικό Φαρμακείο, 3. Κέντρο Ημέρας ΑΜΕΑ, 4. Κέντρο Πρόληψης Υγείας (Κ.Ε.Π. Υγείας), 5. Κέντρο Κοινότητας με πολλά προγράμματα.

Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του καταλόγου των έργων, τα βλέπετε και τα ζείτε καθημερινά και κανείς δεν μπορεί ούτε να καπηλευθεί, ούτε να μηδενίσει το πρωτόγνωρο μέγεθος του υλοποιημένου έργου. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με ευσεβείς πόθους και λόγια καφενείου. Παράγουμε έργο.

Είναι η στιγμή σκεφτούμε όλοι πως το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι σημαντικό.
Θα αφήσουμε αυτό το έργο που έγινε με μεγάλο κόπο, αφοσίωση και αυταπάρνηση να χαθεί, να μείνει δίχως συνέχεια;
Σας κοιτώ κατάματα και απαντώ πως δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τον Δήμο σε δυνάμεις του παλιού και του ξεφτισμένου. Οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν πρόταση και δεν αξίζουν στον τόπο.

Ούτε αξίζει στον τόπο η πολιτική απειρία και η άγνοια. Θα υπερασπισθούμε με παρρησία το έργο μας και θα το κάνουμε να καρποφορεί σε κάθε επίπεδο. Πρέπει τώρα, που στον Δήμο Φαρσάλων έχουμε διαμορφώσει ένα σύγχρονο περιβάλλον ανάπτυξης πολιτικών, με όχημα την τεχνοκρατική γνώση και τη χρήση σχετικών εργαλείων, να αναζητήσουμε συμπαγείς λύσεις για τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, με στοχευμένα έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Και ασφαλώς γνωρίζουμε πως να το κάνουμε.

Θα προσηλωθούμε τώρα στα ζωτικά έργα υποδομής που συνδέονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Ήρθε πλέον η ώρα να αντιληφθούμε όλοι ότι έχει ανατείλει μια νέα εποχή πιο απαιτητική και σύνθετη που προϋποθέτει τη γνώση των θεμάτων, όχι μόνον σε τοπικό ή σε εθνικό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο σε ευρωπαϊκό και επιβάλλει μια φρέσκια και σύγχρονη άσκηση εξουσίας στηριγμένη στα υψηλά οράματα, στη διαφάνεια, την ακούραστη προσπάθεια, την ευρύτητα πνεύματος και την ευελιξία.

Εμείς έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε και μπορούμε να πολιτευόμαστε με τέτοιο τρόπο. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη δύναμη να σχεδιάζουμε πολιτικές υψηλών οραμάτων, οι οποίες να μη μένουν στο επίπεδο των συζητήσεων, αλλά άμεσα να δρομολογούνται και να υλοποιούνται.

Πιστεύουμε στα πολιτικά οράματα – δεν επιλέξαμε τυχαία το όνομα του συνδυασμού μας. Επειδή θεωρούμε ότι ο πιο σύντομος δρόμος για τη δημιουργία οράματος στους πολίτες περνάει από το συγκερασμό της πολιτικής με τον πολιτισμό, επενδύσαμε στον πολιτισμό και κατορθώσαμε μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο, να αλλάξουμε την εικόνα και την ταυτότητα της πόλης, τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της, όσο και για τους ξένους.

Βάλαμε τα Φάρσαλα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη, μας έμαθαν επιτέλους! Ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με επιστήμονες πρώτης γραμμής, διαγκωνίζονται για το ποιος θα συνεργαστεί μαζί μας. Επιτέλους η πόλη ανασαίνει με την ελπίδα ενός πιο ευεπίφορου μέλλοντος!

Πολιτική για μένα δεν είναι μόνον η άσκηση τις εξουσίας, είναι και η ματιά μας στην καθημερινότητα, είναι και η σχέση μας με το συμπολίτη – συνάνθρωπο, είναι και η τριβή με τις τέχνες, αλλά και η επαφή με το περιβάλλον, είναι και ο σεβασμός στη ζωή του άλλου. Για αυτό κινητοποιήσαμε τις πιο παραγωγικές και δραστήριες δυνάμεις μας για να αναστήσουμε την κοινωνική συνοχή και να αγκαλιάσουμε όλο τον τόπο, νοιαστήκαμε και φροντίσαμε για αυτόν. (κοινωνικό παντοπωλείο, ΚΑΠΗ, δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις….)

Είναι σταθερή και απαρέγκλιτη πεποίθησή μου ότι οι καιροί απαιτούν μια διαφορετική αντίληψη διαχείρισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την έως τώρα κρατούσα, όπου οι κομματικές δεσμεύσεις και περιχαρακώσεις, όχι μόνον είναι εκ των πραγμάτων παρωχημένες, αλλά και αληθινά διόλου χρήσιμες, ίσως και καταστροφικές. Είναι αναγκαία η επαναπροσέγγιση και η εκ νέου κατανόηση της κουλτούρας του πολίτη, που θα επιλέγει με καθαρή πολιτική – αυτοδιοικητική ματιά και αισθητήριο.

Ελπίζω ότι όλοι σας θα εναποθέσετε την προσωπική σας τύχη και την τύχη του τόπου μας επιλέγοντας και στις εκλογές της Κυριακής στη βάση της αποδεδειγμένης και αποτελεσματικής ικανότητας. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και κρίσιμος. Δεν νομίζω ότι χωρούν επιπόλαιες επιλογές που μπορεί να ανακόψουν την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Φαρσάλων.

Εν κατακλείδι
Τα τεχνικά έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας που υλοποιήσαμε συνέβαλαν στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και έδωσαν προστιθέμενη αξία στον τόπο.

Όλα αυτά τα χρόνια ο τόπος δεν έμεινε ποτέ δίχως νερό και για πρώτη φορά εξασφαλίστηκε ικανό ποιοτικά και ποσοτικά νερό να καλύψει τις ανάγκες των Φαρσάλων. Τολμούμε να πούμε ότι συμβάλαμε καθοριστικά στην επίλυση του κορυφαίου για τον τόπο ζητήματος του νερού.
Στοχεύσαμε στη στήριξη και ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομικά και περιβαλλοντικά γεωργίας και κτηνοτροφίας…

Αναλάβαμε πανελλαδικά καινοτόμες δράσεις στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος και θέσαμε ως στοίχημα την αλλαγή της ενεργειακής συμπεριφοράς των πολιτών…. Ανάπτυξη δίχως να λαμβάνουμε υπ’ όψιν την παράμετρο του περιβάλλοντος δεν μπορεί στην εποχή μας να νοηθεί. Το περιβάλλον είναι κεφάλαιο για μας και δομικό συστατικό του μελλοντικού μας σχεδιασμού.

Κυρίαρχο μέλημα μας υπήρξε η αποκατάσταση της υφιστάμενης οδοποιίας και η χάραξη νέων οδών που θα δώσουν δυναμική και προοπτικές στον τόπο.

Επενδύσαμε συνειδητά και με συγκροτημένο σχέδιο στον πολιτισμό θεωρώντας τον βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο.

Δημιουργήσαμε σύγχρονες υποδομές για το σωματειακό και το μαζικό αθλητισμό, για τη στήριξη και αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τόπο.

Μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικά περιβάλλον με απτό έργο σταθήκαμε δίπλα στο δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο και τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Ποτέ δεν μείναμε στα λόγια, ποτέ δεν επενδύσαμε σε παροχολογίες και ευχολόγια. Με γνώση, σύνεση και σταθερότητα κρατήσαμε το τιμόνι του Δήμου και τον οδηγήσαμε σε προσανατολισμένη τροχιά ανάπτυξης. Αποδείξαμε ποιοι είμαστε και δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Και από του βήματος αυτού θα ήθελα να εξαγγείλω και μια σειρά άμεσων μέτρων, που θα εφαρμόσουμε με τη νέα θητεία:
1) Μείωση 20% τιμολογίων ΔΕΥΑ στις κοινότητες
2) Μείωση 20% τιμολογίων καθαριότητας στο σύνολο του Δήμου
3) Διπλασιασμός των πιστώσεων αγροτικής οδοποιίας
4) Διπλασιασμός των πιστώσεων κτηνοτροφικής οδοποιίας
5) Διπλασιασμός των πιστώσεων κοπής χόρτων
6) Δημιουργία κυνοκομείου αδέσποτων ζώων
7) Δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου Ρομά.

Και επειδή οι ανθυποψήφιοί μου στο στίβο της διεκδίκησης του Δημαρχιακού θώκου, σχολιάζοντας το έργο μας ανερυθρίαστα εκστόμισαν ότι δεν αξίζει στα Φάρσαλα μια διοίκηση που είναι αδρανής και ανίκανη, προσβλητική και απαξιωτική για τον τόπο, να υπενθυμίσω στους λωτοφάγους ότι αναφέρονται στη δημοτική αρχή που στη χειρότερη στιγμή για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας διεκδίκησε και υλοποίησε έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι αυτή η διοίκηση που με τις αναπλάσεις έδωσε νέο πρόσωπο στην πόλη και τα χωριά (Απιδανός – Βόρειο μέτωπο της πόλης – Δημιουργία 10 νέων πλατειών στα Φάρσαλα, 22 Αποκαταστάσεις κοινόχρηστων χώρων και πλατειών σε οικισμούς, Αναβάθμιση 10 παιδικών χαρών στην πόλη και 36 παιδικών χαρών στα χωριά, Ενεργειακή αναβάθμιση 9 δημοτικών κτιρίων, Ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού 6.200 λαμπτήρες, Ενοποίηση της βόρειας εισόδου της πόλης με δημιουργία χώρου πρασίνου περίπου 200 στρέμματα, αποκατάσταση 2 παραδοσιακών δεξαμενών και 5 παραδοσιακών λιθόκτιστων κρηνών), εκπονεί 3 διεθνή αρχαιολογικά προγράμματα, αναστήλωσε και ανάπλασε την αρχαία ακρόπολη Φαρσάλων, είναι η διοίκηση που κατάφερε να υλοποιήσει όλα όσα ο τόπος για δεκαετίες επιθυμούσε (αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο νεότερης ιστορίας της πόλης, πινακοθήκη). Είναι η διοίκηση αυτή που έφερε σε πέρας με επιτυχία την ενοποίηση των 4 πρώην Δήμων και δημιούργησε έναν ισχυρό Δήμο με θεραπευμένα, κατά γενική ομολογία, τα οικονομικά του.

Οι ανθυποψήφιοί μου, με βαρύγδουπο τρόπο, προβαίνουν σε εξαγγελίες έργων που έχουν ήδη υλοποιηθεί (όπως π.χ. έργα ανάπλασης, ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, η αναβάθμιση της Γιορτής Χαλβά, η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων, η πολιτική εξωστρέφειας), υπόσχονται ότι θα προωθήσουν τη συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά και αρκεί να δει κανείς τον μέσο όρο της ηλικίας των υποψηφίων τους για να καταλάβει πως αντιλαμβάνονται την υλοποίηση των υποσχέσεών τους. Μιλούν με στόμφο για τη διεκδίκηση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, ωσάν να μην διεκδικήθηκαν και κερδήθηκαν σειρά νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και ευρωπαϊκών πόρων.

Φίλοι και φίλες,
Σας λέω και πάλι ότι σήμερα το βράδυ στέκομαι μπροστά σας, σας κοιτώ στα μάτια και σας διαβεβαιώνω ότι όσα έγιναν δεν ήταν παρά μονάχα η αρχή.
Έχουμε συγκεκριμένο, αυστηρά σχεδιασμένο πρόγραμμα έργων και δράσεων, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Δεν εξαντλούμαστε σε διαπιστώσεις, θολές αοριστολογίες και αμφίβολες υποσχέσεις. Δεσμεύομαι και εγγυώμαι προσωπικά.

Ελάτε να γράψουμε ξανά την ιστορία του τόπου! Ελάτε να βαδίσουμε μαζί μονοιασμένοι και να φτιάξουμε τον τόπο που θέλουμε και που μας αξίζει! Τώρα είναι η στιγμή! Η ευκαιρία μοναδική και δεν επαναλαμβάνεται! Μην καταδικάσουμε τον τόπο σε πειραματισμούς και μικροεπαρχιωτισμούς, αβουλία και απραξία. Μην καταδικάσουμε τον τόπο σε παρωχημένες, ανάξιες πολιτικές του χθες. Τολμήστε να ονειρευτείτε! Ελάτε να ονειρευτούμε μαζί και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα!

Τώρα είναι η στιγμή!
Ο τόπος και η αγάπη μας γι’ αυτόν απόψε μας ενώνει. Απόψε έχουμε γιορτή! Γιορτή Ενότητας. Γιορτή Ελπίδας. Για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί αυτού του μικρού, αλλά τόσο μεγάλου σε ιστορία και προοπτικές, τόπου.
Εμείς, ενωμένοι και αποφασισμένοι προχωράμε στο δρόμο της Δημιουργίας και της Ανάπτυξης,
επενδύοντας στον άνθρωπο, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Με τον Δημότη για τον Δημότη. Για τον τόπο. Για τα παιδιά μας.

  

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ