Μήνυμα Δημήτρη Μπαμπανίκα: “Μπήκε το νερό στ' αυλάκι”

Μήνυμα Δημήτρη Μπαμπανίκα: “Μπήκε το νερό στ' αυλάκι”

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,
με αφορμή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, επιθυμώ να απευθύνω μήνυμα στον Φαρσαλινό λαό, ο οποίος καλείται σε λίγες μέρες να αποφασίσει σε ποιον θα εμπιστευθεί το τιμόνι του Δήμου.

Από το 2011 έως σήμερα, το τιμόνι αυτό το κρατά σταθερά ο Άρης Καραχάλιος και εγώ έχω την τιμή να υπηρετώ δίπλα του ως ο Α΄ Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Διεκδικούμε εκ νέου την εντολή διοίκησης του Δήμου διαθέτοντας ως μεγαλύτερο εφόδιο, ένα αδιαμφισβήτητα μεγάλο έργο, απτό και μετρήσιμο, ένα έργο που έβγαλε τον τόπο από την απομόνωση και τον επαρχιωτισμό και τον έβαλε σε τροχιά εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Κοιτάξαμε κατάματα τα προβλήματα και αναμετρηθήκαμε με επιτυχία, όπως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, με κορυφαίες προκλήσεις και μακρόχρονες αναμονές της τοπικής κοινωνίας, που έγιναν πλέον πραγματικότητα.

Σας καλώ να κρατήσετε στο νου σας το σύνολο των έργων αυτών, ύψους 30.000.000 ευρώ, που τα ζείτε καθημερινά και σταχυολογώντας, σας αναφέρω ενδεικτικά ότι υλοποιήθηκαν και διαρκώς υλοποιούνται:

α) Κορυφαία έργα αναπλάσεων, όπως:
1) Αστικές Αναπλάσεις Πόλεως με την κατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Λαμίας από τον Ι. Ν. Παναγίας μέχρι την έξοδο της πόλης προς Βρυσιά και δημιουργία πλατείας γειτονιάς στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων (ύψους 1.200.000€).
2) Κατασκευή πλατείας στην περιοχή του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου Φαρσάλων και πεζοδρομίων για τη διασύνδεση της περιοχής με την οδό Βόλου (ύψους 600.000 €).
3) Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Βόρειας Εισόδου της Πόλεως των Φαρσάλων – περιοχή Κλειστού Γυμναστηρίου (ύψους 380.000 €).
4) Ανάπλαση – αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων και οδών στο βορειοδυτικό τόξο της πόλης των Φαρσάλων, περιοχή 2ου Γυμνασίου – Λυκείου (ύψους 780.000€).
5) Αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής Απιδανού Ποταμού (ύψους 330.000 €).
6) Αστικές Αναπλάσεις στην πόλη των Φαρσάλων με την κατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Λαμίας, Λαρίσης, Αχιλλέως (ύψους 500.000 €).
7) Κατασκευή πεζοδρομίων και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στην οδό Θέτιδος από την οδό Λαρίσης μέχρι τον Ι.Ν. Παναγίας (ύψους 430.000 €).
8) Κατασκευή πεζοδρομίων στην οδό Καναδά και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων (ύψους 150.000 €).

β) Τεχνικά έργα, όπως:
1) Κατασκευή του 2ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων (ύψους 1.150.000 €)
2) Αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων μέσω του Προγράμματος Φιλόδημος (ύψους 940.000 €)
3) Επισκευές των αύλειων χώρων των σχολικών μονάδων (ύψους 250.000 €)
4) Εργασίες συντήρησης και προσαρμογής του Α΄ και Β΄ Παιδικού Σταθμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ύψους 150.000€)
5) Προμήθεια νέου εξοπλισμού και ανακατασκευή σαράντα έξι (46) παιδικών χαρών (ύψους 180.000 €)

γ) Έργα οδοποιίας αστικής και αγροτικής που ξεπερνούν τα 3.000.000 €.

δ) Έργα για την Ενέργεια, όπως:
1) Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη των Φαρσάλων για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων κτιρίων, των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών κατοικιών.
2) Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε σχολεία του Δήμου Φαρσάλων: 1ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Δημοτικό Σχολείο, 5ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Φαρσάλων, Γυμνάσιο Βαμβακούς, Γυμνάσιο Ευυδρίου (820.000 €).
3) Ενεργειακή αναβάθμιση του Α και Β’ Παιδικού Σταθμού, του Κλειστού Γυμναστηρίου Φαρσάλων (400.000 €).
4) Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων (395.000 €).
5) Αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου Φαρσάλων και εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω προγράμματος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (1.500.000 €).
6) Δημιουργία Πράσινου Σημείου στο Δήμο Φαρσάλων για την ανακύκλωση υλικών (550.000 €).
7) Εγκατάσταση φυσικού αερίου στα σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαρσάλων.
8) Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας – ΣΒΑΚ (35.000€).

ε) Σημαντικά έργα για την Ύδρευση – αποχέτευση -αντιπλημμυρική θωράκιση, όπως:
1) Χρηματοδότηση της ΔΕΥΑ από το ΕΣΠΑ με 3.000.000€ για το εκτελεσμένο έργο της αποχέτευσης Φαρσάλων (αποπληρωμή δανείου MARFIN)
2) Προμήθεια συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Φαρσάλων, (ύψους 893.000 €)
3) Έργα αναβάθμισης του δικτύου ομβρίων υδάτων της πόλης των Φαρσάλων (ύψους 3.000.000 €)
4) Κατασκευή έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης των Φαρσάλων (ύψους 700.000€)
5) Αντιπλημμυρικά έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων πόλεως Φαρσάλων και διαμόρφωση ρέματος Αϊκλή (σύμβαση ύψους 640.000 €)
6) Κατασκευή υπολειπόμενου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην πόλη των Φαρσάλων (ύψους 3.500.000 €)
7) Ενοποίηση Δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Ενιπέα και ορθολογική διαχείριση του δικτύου ύδρευσης (ύψους 1.000.000€)
8) Διευθέτηση ρέματος Αϊκλή στην ανατολική πλευρά της πόλης (Πολυμερέικα και Α΄εργατικές κατοικίες)
9) Συνεχής διεκδίκηση για ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα της κατασκευής των αρδευτικών φραγμάτων στη θέση «Κακλετζόρεμα» και «Λουτσακόρεμα» της Δ.Ε. Ναρθακίου.
10) Εκπόνηση μελετών για την υδρομάστευση νερού και κατασκευή αγωγού ύδρευσης στο έρεισμα του δρόμου Βρυσιά – Φάρσαλα (ύψους 1.950.000 €).
11) Εκπόνηση μελετών για την υδρομάστευση νερού και κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης Σκοπιά – Φάρσαλα (ύψους 4.800.000 €).

Επιλέξαμε να επενδύσουμε στη διαμόρφωση και θωράκιση μιας ισχυρής και σύμφωνης με τις διεθνείς επιταγές, πολιτισμικής πολιτικής.

Υλοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, περισσότερα από ογδόντα (80) έργα πολιτισμού, ουσιώδους σημασίας, ύψους 4.000.000 ευρώ, που κατέστησαν τον Δήμο Φαρσάλων παράδειγμα Πολιτιστικής Πολιτικής Πανελλαδικά. Είναι ο μόνος Δήμος του μεγέθους του που διαθέτει ή θα διαθέτει στο σύντομο μέλλον, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Νεότερης Ιστορίας, Πινακοθήκη, ενώ εκπονούνται υπό την αιγίδα του τρία (3) Διεθνή Αρχαιολογικά Προγράμματα.

Στα οχτώ (8) χρόνια της τρέχουσας Δημοτικής Αρχής έχουν διοργανωθεί πλέον των πεντακοσίων (500) εκδηλώσεων που διήρκησαν περισσότερες από χίλιες τριακόσιες (1.300) ημέρες και ωφέλησαν πολλαπλώς την τοπική οικονομία.

Υλοποιήθηκαν επίσης, κορυφαία έργα και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, όπως:
i. Η προαγωγή υγείας με προληπτικές εξετάσεις για όλους τους δημότες,
ii. Το βραχιόλι κινδύνου,
iii. Οι ιατρικές ημερίδες και η δημιουργία δεξαμενής εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών,
iv. Ανάπλαση λυομένων Ρομά και δημιουργία Νέου Οικισμού Μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, υλοποιούνται τέσσερα (4) προγράμματα που έχουν αποφέρει κατά τα έτη 2011 – 2018 πλέον των 3.000.000 ευρώ:
• Βοήθεια στο Σπίτι (2 δομές),
• Κ.Δ.Α.Π (4 δομές) με συνολική δυναμικότητα 176 παιδιά,
• Παιδικός Σταθμός (1 δομή),
• Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά (2 δομές), ενώ, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν:
1. Κοινωνικό Παντοπωλείο,
2. Κοινωνικό Φαρμακείο,
3. Κέντρο Ημέρας ΑΜΕΑ,
4. Κέντρο Πρόληψης Υγείας (Κ.Ε.Π. Υγείας),
5. Κέντρο Κοινότητας με πολλά προγράμματα.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο κατάλογος των έργων είναι πολύ μακρύς και αδύνατον να παρατεθεί σε αυτό το μήνυμα.

Ας σκεφτούμε όλοι πως το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι σημαντικό.

Θα αφήσουμε αυτό το έργο που έγινε με μεγάλο κόπο να χαθεί, δίχως συνέχεια;

Σας απαντώ πως, απέναντι στα παιδιά μας, δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τον Δήμο σε δυνάμεις του παλιού και του ξεφτισμένου. Οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν πρόταση και δεν αξίζουν στον τόπο. Ούτε αξίζει στον τόπο η πολιτική απειρία και η άγνοια.

Πρέπει το μεγάλο έργο που έγινε να προστατευθεί και να καρποφορήσει σε κάθε επίπεδο. Πρέπει τώρα, που στον Δήμο Φαρσάλων έχουμε διαμορφώσει ένα σύγχρονο περιβάλλον ανάπτυξης πολιτικών, με όχημα την τεχνοκρατική γνώση και τη χρήση σχετικών εργαλείων, να αναζητήσουμε συμπαγείς λύσεις για τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, με στοχευμένα έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Και ασφαλώς γνωρίζουμε πως να το κάνουμε. Θα προσηλωθούμε τώρα στα ζωτικά έργα υποδομής που συνδέονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Στην παράταξή μας συμπράττουν δημιουργικές δυνάμεις, άνθρωποι καθαροί, δίχως εξαρτήσεις, δίχως κομματικές δεσμεύσεις, με διαφορετικές συχνά, πολιτικές αφετηρίες, αλλά κοινό όραμα και στόχευση την τίμια προκοπή τούτου του τόπου. Διεκδικούμε την επανεκλογή με καθαρό πρόσωπο, στο όνομα της εργατικότητας, της μεθοδικότητας και της γνώσης, της αποδεδειγμένης ικανότητας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον τόπο να μπει σε εσωστρέφεια και περιπέτειες, δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στη μιζέρια του μικρού.

Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον ωραίο αγώνα για τη συνεχή προκοπή και ανεμπόδιστη ανάπτυξη του τόπου.

Σας καλώ να αναλογιστείτε τη σπουδαιότητα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και με καθαρό μυαλό να αποφασίσετε σε ποιους θα εμπιστευθείτε το μέλλον του, ποιοι μπορούν να δίνουν στα οράματα σάρκα και οστά.

Ο Α΄ Αντιδήμαρχος Φαρσάλων
Δημήτρης Μπαμπανίκας

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ