Αρχηγός Ναυτικού Λιβύης: Έχω διαταγή να βυθίσω τα πλοία των Τούρκων

Αρχηγός Ναυτικού Λιβύης: Έχω διαταγή να βυθίσω τα πλοία των Τούρκων

Αποφασισμένες να μην επιτρέψουν την υλοποίηση της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων και τη χάραξη νέας ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο

εμφανίζονται οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης υπό το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Λιβύης, ναύαρχος Φαράζ αλ Μαχντάουι (Faraj al-Mahdawi), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha τη Δευτέρα, προειδοποίησε την Άγκυρα πως, εάν εμφανιστούν τα ερευνητικά πλοία της ανοιχτά της Λιβύης, έχει εντολή να τα βυθίσει.

«Έχω διαταγή. Αν έρθουν τα ερευνητικά πλοία των Τούρκων, θα έχω μία λύση, να τα βουλιάξω εγώ», υπογράμμισε ο επικεφαλής του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη συμφωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σαράτζ, και ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει ο στρατηγός Χαφτάρ, ο ναύαρχος αλ Μαχντάουι απάντησε:
«Αυτή τη συμφωνία έγραψαν οι Τούρκοι και ο Σαράτζ την υπέγραψε. Τα έγραψαν οι Τούρκοι όπως ήθελαν αυτοί. Είναι πάρα πολύ κακή η συμφωνία. (…) Αυτή η συμφωνία που έκαναν οι Τούρκοι με τον Σάρατζ είναι λάθος και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, την Λιβύη, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Ο Σάρατζ είναι Τούρκος, δεν είναι Λίβυος. Ο παππούς του είναι από την Τουρκία γι’ αυτό δεν είχε καμία αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία».

Η τοποθέτηση του Λίβυου ναυάρχου, έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την κοινοποίηση της επιστολής του προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh Eissa σε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διά της οποίας χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης -που υπέγραψε την επίμαχη συμφωνία με την Τουρκία- «παράνομη οντότητα».

Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο κ. AguilaSalehEissa υπογραμμίζει ότι η «κυβέρνηση» που έχει υπογράψει τη συμφωνία με την Άγκυρα δεν έχει σεβαστεί την υποχρέωση για την προστασία της εθνικής ενότητας της Λιβύης ούτε της «εθνικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και πλήρους ελέγχου των διεθνών συνόρων της».

Ο κ. Eissa τονίζει, μάλιστα, ότι «η στρατιωτική/αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία επιβλήθηκε στον λαό της Λιβύης και ουδέποτε έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ουδόλως απαιτεί κάποιο μνημόνιο κατανόησης/συνεργασίας».

Εξάλλου, καταλογίζει ευθύνες στον πρωθυπουργό Fayez Al-Sarraj, επισημαίνοντας ότι «στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα τουρκικά στρατεύματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Eissa θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη στην Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα.

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ