Πρόεδρος λιβυκής Βουλής προς ΟΗΕ: Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση, άκυρη η συμφωνία

Πρόεδρος λιβυκής Βουλής προς ΟΗΕ: Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση, άκυρη η συμφωνία

«Παράνομη οντότητα» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης -που υπέγραψε την επίμαχη συμφωνία με την Τουρκία- ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh Eissa σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Aguila Saleh Eissa υπογραμμίζει ότι η «κυβέρνηση» που έχει υπογράψει τη συμφωνία με την Άγκυρα δεν έχει σεβαστεί την υποχρέωση για την προστασία της εθνικής ενότητας της Λιβύης ούτε της «εθνικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και πλήρους ελέγχου των διεθνών συνόρων της».

Ο κ. Eissa τονίζει, μάλιστα, ότι «η στρατιωτική/αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία επιβλήθηκε στον λαό της Λιβύης και ουδέποτε έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ουδόλως απαιτεί κάποιο μνημόνιο κατανόησης/συνεργασίας».

Εξάλλου, καταλογίζει ευθύνες στον πρωθυπουργό Fayez Al-Sarraj, επισημαίνοντας ότι «στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα τουρκικά στρατεύματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Eissa θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη στην Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα.

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ