Καλλιάνος: "Θα μείνει στην ιστορία ο καύσωνας που ζούμε"

Καλλιάνος: "Θα μείνει στην ιστορία ο καύσωνας που ζούμε"

Μπροστά σε έναν ιστορικό καύσωνα, ο οποίος θα δείξει τα... δόντια του από την επόμενη εβδομάδα, βρίσκεται η χώρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Μάλιστα, ο γνωστός μετεωρολόγος έκανε λόγο για έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών με θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι τους 46 βαθμούς τοπικά!

Δείτε την ανάρτηση του κυρίου Καλλιάνου:
Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Χωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες (ξεκινώντας από τα δυτικά) φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών!

Τόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όσο και η διάρκεια του, σίγουρα, τον καθιστούν ακραίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιουλίου (αρχικά επηρεάζοντας με 40-41°C τις δυτικές περιοχές της χώρας) και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί έως και τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου, πιθανότατα και παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν πιθανό 12ήμερο καύσωνα ο οποίος θα μείνει λογικά στην ιστορία.

ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΝΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Μπορεί να είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμη δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C.

ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ Ο ΑΕΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΟΣ
Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 34-35°C και βγάλετε το χέρι σας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου, ο αέρας αρχίζει και ζεσταίνει. Και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο ζεστός είναι ο αέρας. Στους 40°C ο αέρας είναι πια πολύ ζεστός.

Φανταστείτε λοιπόν ποια θα είναι η αίσθηση της ζέστης στο χέρι σας όταν η θερμοκρασία υπό σκιά πλησιάζει τους 43-44°C. Άρα στον ήλιο και όχι σε μετεωρολογικό κλωβό, η θερμοκρασία θα αγγίζει τουλάχιστον τους 50°C και επομένως ο αέρας πραγματικά θα καίει.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "Death Valley" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος "χτυπάει κόκκινο" είναι οι ακόλουθες:
- Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
- Θεσσαλικός κάμπος- Πεδινή Φθιώτιδα
- Ευρύτερη περιοχή Λαμίας- Νότιο τμήμα Ηπείρου
- Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα- Δυτική Στερεά (Αιτ/νία)
- Πέριξ του Αγρινίου- Κωπαΐδα Βοιωτίας
- Ευρύτερη περιοχή Θήβας- Κεντρική Εύβοια
- Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας- Πεδιάδα Ηλείας
- Ευρύτερη περιοχή Πύργου
- Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
- Λακωνικός κάμπος
- Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
- Αργολικός κάμπος
- Άργος, Ναύπλιο
- Δυτική Αττική
- ΒΑ Κορινθία
- Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
- Ανατολική Ρόδος
- Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

ΥΓ: Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία. Κάποιες φορές είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ειδικά όταν αναφερόμαστε μετά την 3η-4η μέρα στις προγνώσεις μας. xx

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ