Δημοτικό Συμβούλιο: Ποιοί είπαν "ΝΑΙ" στο πρόστιμο "Μαμούθ"

Διαπληκτισμός για την πρωτοφανή έγκριση  προστίμου σε Φαρσαλινό επιχειρηματία Διαπληκτισμός για την πρωτοφανή έγκριση προστίμου σε Φαρσαλινό επιχειρηματία

Αρκετές ήταν οι απουσίες στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το σύνολο της παρατάξεως της κ. Μαρίας Ίφου να είναι απούσα.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός ενημέρωσε το Σώμα για προτάσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο που αφορούν τις λειτουργίες της Εμποροπανήγυρις και είπε ότι πρόκειται για ένα έγγραφο που παρέλαβε στις 29 Ιουνίου τονίζοντας ότι πρόκειται για προτάσεις του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Εσκίογλου για να ενημερώσει το Σώμα για θέματα που αφορούν τα Φάρσαλα.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ
Ο κ. Εσκίογλου ενημέρωσε το Σώμα για δύο μόλις θέματα, με το πρώτο για το ταξίδι του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον κ. Λιβάνο για το Πρόγραμμα “Έξυπνες πόλεις”, ενώ το δεύτερο αφορούσε την έγκριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το Πρόγραμμα “Πράσινοι στόχοι”.

ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗΠΛΗ
Ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο η Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή ενημέρωσε το Σώμα για το θέμα της πρόσφατης απογραφής που είχε την μείωση 2.000 άτομα περίπου η επαρχία μας.

Έτσι, το σύνολο της απογραφής απο 18.500 περίπου πληθυσμό φτάνει να έχει μόλις 16.330 κατοίκους. Το αποτέλεσμα αυτού είναι σαφώς η δραστική μείωση κονδυλίων σε όλους τους τομείς της επαρχίας μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΜΠΑΝΙΚΑΣ
Το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Μπαμπανίκας, ο οποίος ζήτησε διευκρινήσεις για την απογραφή, όπως σε ποιες περιοχές της επαρχίας μας φαίνεται να έχει μειωθεί ο πληθυσμός και επίσης ρώτησε ποιες ήταν οι ενέργειες του Δήμου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης λέγοντας ότι για άλλη μία φορά έρχονται στα Φάρσαλα κυβερνητικοί εκπρόσωποι χωρίς να ενημερώνει φορείς και οργανισμούς η Δημοτική Αρχή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προμήθεια φούρνων μικροκυμάτων που έκανε ο Δήμος, ζητώντας το σκοπό τους.

Τέλος, ο κ. Μπαμπανίκας ζήτησε από τον Δήμαρχο ποια ήταν η ουσιαστική συζήτηση που έγινε με τον κ. Βορίδη στα Λάρισα.

Απαντώντας στην μόλις μία ερώτηση του κ. Μπαμπανίκα, ο κ. Εσκίογλου είπε ότι η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης ήρθε να τον δει προσωπικά. Πρόκειται για επίσκεψη “αστραπή” και δεν ήπιε ούτε καφέ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΕΒΡΟΣ
Ο κ. Γιάννης Γκέβρος παραπονέθηκε για την έλλειψη ενημέρωσης της Γενικής Γραμματέα και τόνισε ότι κάθε φορά που έρχεται κάποιο επίσημο πρόσωπο ο Δήμος δεν καλεί φορείς και άλλους που τους αφορά άμεσα. Είπε δε ότι εάν οι επισκέψεις είναι προσωπικές μπορούν να γίνονται σε καφενεία ή στο σπίτι του Δημάρχου.

Επίσης έκανε λόγο για τους φοιτητές των Φαρσάλων που τείνουν να μην επιστρέφουν στην επαρχία μας και για τους λόγους αυτούς πρότεινε ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να τους «αγκαλιάσει» και να έχει στενότερες επαφές μαζί τους.

Για το θέμα αυτό συμφώνησε και ο κ. Ευάγγελος Δημητρακόπουλος.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση 3ης τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου έτους 2022.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2022 (πέμπτη 5η).
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

ΘΕΜΑ 3ο: Λήψη απόφαση για καθορισμό ειδικού πρόστιμου του άρθρου 55 του ν. 4483/2017 για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης αντικειμένων λόγω αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 3ο θέμα ήταν αυτό που “ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων” από πολλούς στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για την έγκριση προστίμου 7.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία εστίασης στην περιοχή του Απιδανού.

Η κ. Κική Παναγιωτοπούλου ζήτησε να μάθει πως βγαίνει αυτό το τεράστιο κονδύλι, που όπως η ίδια γνωρίζει δεν έχει επιβληθεί σε κανέναν επιχειρηματία κατά το παρελθόν.

Όσον αφορά την κατάσχεση, μεταφορά και φύλαξη των επίπλων που επίσης κοστολογούνται, ζήτησε να μάθει τα κονδύλια.

Ο κ. Γκέβρος έκανε λόγο για λάθος. Ακόμη και οι αποφάσεις που πάρθηκαν από τον ίδιο και το υπόλοιπο Σώμα στο προηγούμενο Συμβούλιο για την αίτηση του συγκεκριμένου επιχειρηματία περί εκμίσθωσης χώρου και άρνησης πολλών, ήταν λάθος.

Είπε χαρακτηριστικά ότι “οφείλαμε να εξετάσουμε το αίτημα του επιχειρηματία σε βάθος και δεν το πράξαμε. Ομολογώ ότι ήταν λάθος της παράταξής μου και προφανώς λάθη κάνουμε όλοι και οφείλουμε να τα ομολογήσουμε. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία αποτελεί ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος”.

Η τοποθέτηση του κ. Γκέβρου έδειξε να ανάβει την συζήτηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Δαμιανού.

Στο σημείο αυτό η προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου κ. Παρασκευή Μπαλαμπάνη δήλωσε ότι μέσα στα χρονικά της δεν έχει δει ένα τέτοιο πρόστιμο από τον Δήμο Φαρσάλων να επιβάλλεται σε επαγγελματία.

Το γεγονός ότι ήταν παρούσα όταν έγινε η μέτρηση του χώρου και επιβλήθηκε το τεράστιο αυτό πρόστιμο είναι κάτι που δεν θέλει να ξαναζήσει και να ξαναδεί.

ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΨΗΦΙΣΑΝ: Μπασαγιάννης Χρήστος, Αρσενοπούλου Βάϊα, Γκατζόγιας Νίκος, Κουκουλιός Σταύρος, Χατζηπλή Σοφία, Χαμορούσου Ευαγγελία, Μπαλατσός Κων/νος, Δαμιανός Κων/νος.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΨΗΦΙΣΑΝ: Μπαμπανίκας Δημήτρης, Γκέβρος Ιωάννης, Δημητρακόπουλος Ευάγγελος, Αναγνώστου Αποστόλης, Παναγιωτοπούλου Κική.

Ο κ. Γιάννης Τριάντης ψήφισε παρών (ΝΑΙ).

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση 1ης τροποποίησης τοπογραφικού σχεδίου Λαϊκής Αγοράς.

ΘΕΜΑ 5ο: Λήψη απόφασης, ορισμού ορκωτών Λογιστών και καθορισμός αμοιβής, για τον έλεγχο οικονομικών Καταστάσεων της ΔΗΚΕΦΑ έτους 2021.

ΘΕΜΑ 6ο: Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του, ως εκπρόσωπο του Δήμου Φαρσάλων στη Γενική Συνέλευση του Κέντρου Πρόληψης Ν. Λάρισας “ΟΡΦΕΑΣ” - Ο.ΚΑ.Ν.Α..
Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση ή μη παράτασης μισθωμάτων δημοτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση δωρεάς εξοπλισμού στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας. ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση ή μη πρότασης ψηφίσματος της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.XX
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"

 

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ