Μικρασιάτες κληρικοί στα Φάρσαλα

Μικρασιάτες κληρικοί στα Φάρσαλα

Του Νικ. Γ. Παλάντζα

Στην επικαιρότητα των ημερών θυμηθήκαμε τον Μητροπολίτη Φαναριοφαρσάλων μακαριστό ΚΛΕΟΠΑ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟ (1974-1999), μικρασιατικής καταγωγής.

Γεννήθηκε στην Αττάλεια το 1913 και έφτασε στην Αθήνα προσφυγάκι 11 χρόνων, μόνο με τη μητέρα του. Παράλληλα με το σχολείο, μπήκε στην βιοπάλη. Το λαϊκό του όνομα ήταν Δημήτριος Θωμόπουλος του Γεωργίου.

Σπούδασε θεολογία και ετάφη Μοναχός σε προχωρημένη ηλικία. Χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης και διορίστηκε ιεροκήρυκας και πρωτοσύγκελος στα Τρίκαλα, στη Ρόδο και αλλού.

Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και πέθανε αιφνίδια το 1999 στο Μοναστήρι του, στο Βαρνάβα Αττικής.

Ποίμανε θεοφιλώς την Μητρόπολή του. Επί Κλεόπα «ουδέν παντάδικον σκανδάλον». Έλεγε: Ο θρήνος και το δάκρυ της Μικρασίας δεν θα στεγνώσει ποτέ. Σε ώρες χαλάρωσης με τους ιερείς του, τραγουδούσε με πάθος το τραγούδι του Κώστα Ρούκουνα.

Τον πρώτο στίχο παραθέτουμε εδώ: Σαν της Σμύρνης το γιανκίνι, στον ντουνιά δεν έχει γίνει, κάηκε και έγινε στάχτη και έβγαλε ο Κεμάλ το άχτι.

2. ΙΛΑΡΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛΩΦ: Επίσκοπος Φαναριοφαρσάλων (1880-1890). Ποντιακής καταγωγής εκ Στενιμαχου Θράκης. Εξελέγη επίσκοπος Λεύκης (σημερινό Φιδονήσι Ουκρανίας), υπηρέτησε ως Μητροπολίτης Ξάνθης, ύστερα Καστοριάς και από το 1880 έως 1890 Επίσκοπος Φαναριοφαρσάλων όπου απεβίωσε στην πόλη μας το 1890. Ετάφη στο βορειοανατολικό νεκροταφείο του ναού.

3. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Γ’: Εκ Σμύρνης 1833-1854. Επίσκοπος Φαναριοφαρσάλων.

4. ΑΝΘΙΜΟΣ: Εκ Σμύρνης, εξελέγη επίσκοπος Φαναριοφαρσάλων. Υπηρετούσε ως συνοδικός στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου αιφνιδίως πέθανε την 1-7-1869.

5. ΙΑΚΩΒΟΣ Β’: Κωνσταντινοπολίτικης καταγωγής. Εξελέγη επίσκοπος Φερσάλων το 1726. Υπηρέτησε ως Συνοδικός στα Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι το 1733. Το 1739 εγκαθίσταται στα Φάρσαλα με τίτλο Αρχιεπίσκοπος Φερσάλων εις τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου όπου απεβίωσε και ετάφη στο νεκροταφείο του ναού.

6. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Από Μικρά Ασία, ιερέας, υπηρέτησε στο Φύλλο- Ιτέα Παλαμά το 1925.

7. ΚΟΥΡΔΟΥΚΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Από Σμύρνη. Προσφυγόπουλο επιβιβάστηκε στη Θερμή της Λέσβου με πολλούς μικρασιάτες το 1922 και πολλά παιδιά.

Τα παιδιά τα συνέλεξε το μοναστήρι της Παναγίας στη Λέσβο, όπου τα προσέφερε ασφάλεια, συμπαράσταση, παρηγοριά, διατροφή και σχολική μέριμνα. Μετά την αποφοίτηση εκ του Δημοτικού, ο Ανδρέας εστάλη στο Άγιο Όρος, στη σχολή του Άθω όπου φοίτησε στο τότε σχολαρχείο.
Μετά την αποφοίτηση ήρθε στα Φάρσαλα, παντρεύτηκε κοπέλα από οικογένεια Κρομίδα και έγινε κληρικός.

Σχημάτισε πολυμελή οικογένεια. Το 1936-1939 υπηρετεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φαρσάλων ως αρχιερατικός επίτροπος. Μετατέθηκε στη Νέα Ιωνία του Βόλου όπου ζούσαν πολλοί Μικρασιάτες επί δύο έτη.

Τέλος, μετετέθη εις την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης όπου εκοιμήθη και η ψυχή του αποκατεστάθηκε και ανεπαύθη εις χείρας του Αρχιποίμενος Ιησού Χριστού.

8. ΜΟΝΑΧΗ ΜΕΛΕΤΙΑ: Κατά κόσμον Κουτλίδου. Προσφυγοπούλα από Μικρά Ασία. Έφτασε στην Ελλάδα χωρίς γονείς και κατέληξε ύστερα από φροντίδες της Εκκλησίας της Ελλάδος και ύστερα από διάφορα παιδικά ιδρύματα από τα οποία έτυχε φροντίδα επιβίωσης, εγκατεστάθει στην Καρδίτσα, στην Ιερά Μονή των 12 Αποστόλων (Κόκκινη Εκκλησία) ως ηγουμένη από το 1971 μέχρι 1998.

Ετάφη στο νεκροταφείο της Μονής. Η ψυχή της ανέβηκε στην Ουράνια Μονή όπου θα συναντήσει τις ψυχές των γονέων της, τους όποιος απεχωρίσθει βίαιως το 1922 «κρίμασι α είδεν ο Κύριος». ΧΧ
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ