Διευκρινήσεις για τα φράγματα Ναρθακίου και Διλόφου

Διευκρινήσεις για τα φράγματα Ναρθακίου και Διλόφου

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας άφησε εντελώς άφωνους για τα όσα ειπώθηκαν και ακούστηκαν με αφορμή την έγκριση ένταξης των δύο φραγμάτων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης".

Εάν και η εφημερίδα μας πλησιάζει τα 29 έτη λειτουργία της, γνωρίζουμε πολύ καλά τα "καθέκαστα" και τις ενέργειες που κατέβαλαν όλοι.

Πιο συγκεκριμένα και όπως ακούστηκε για το φράγμα του Παλαιοδερλί, η μελέτη ξεκίνησε το 1971, και όχι πριν, και φυσικά δεν αφορά τα δύο συζητημένα φράγματα.

Το 2008 ξεκίνησαν οι μελέτες για τα δύο φράγματα του Ναρθακίου και του Διλόφου, οι οποίες παραδόθηκαν το 2009 ως ταμιευτήρες μαζί με άλλες δύο μελέτες, περιβαλλοντική και διυλιστήριο, στην τότε Νομαρχία για να προωθηθούν ως αρδευτικά έργα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διότι τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης δεν προέβλεπαν υδρευτικά έργα.

Ο τότε Νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός σε άψογη συνεργασία με την πρώην Δημοτική Αρχή και γνωρίζοντας την σοβαρή έλλειψη νερού της επαρχίας, παρακολουθούσαν στενά από κοινού την έγκριση αυτών των μελετών.

Εντούτοις, το 2013 εγκρίθηκαν οι δύο μελέτες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παραδόθηκαν στον Δήμο από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας το 2014 με προϋπολογισμό 1,5 εκ το ένα και 1,2 το άλλο αντίστοιχα.

Σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες, μοναδική τροποποίηση των μελετών αυτών είδε η περιβαλλοντική που έφερε τον όρο του υδρευτικού χαρακτήρα έτσι ώστε να λυθεί το υδρευτικό πρόβλημα της πόλης μας.

Κατόπιν όλων των παραπάνω στοιχειών, τα περί Παλαιοδερλί, πρώην Κοινοτάρχες, χρονολογίες άστοχες και άλλα, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Σαφώς η ένταξη και η έγκριση των δύο αυτών φραγμάτων αποτελεί μία τεράστια επιτυχία της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας, των Βουλευτών του Νομού που κυνήγησαν την ευκαιρία και εντέλλει την πέτυχαν με ένα αστρονομικό προϋπολογισμό που οφείλει να λύσει μία διαπαντός την ύδρευση στην πόλη των Φαρσάλων και όχι μόνο.

Όμως οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε τους πρωτοεργάτες αυτών των έργων διότι “χωρίς θεμέλια δεν φτιάχνεις σπίτι”.

Ευελπιστούμε ότι όλα τα διαδικαστικά μέχρι και η ανάρτηση της προκήρυξης θα έχει τελειώσει το συντομότερο, έτσι ώστε να αρχίσουν τα νέα αυτά έργα να παίρνουν "σάρκα και οστά". xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ