Δημοτικό Συμβούλιο: Όλες οι τοποθετήσεις για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα

Δημοτικό Συμβούλιο: Όλες οι τοποθετήσεις για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα

Με τρία θέματα στην ημερήσια διάταξη και ένα εκτός συνεδρίασε το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Με την έναρξη της συνεδρίασης που κηρύχθηκε από τον Πρόεδρο κ. Κων/νο Δαμιανό, ζήτησε αν κάποιοι επιθυμούν να προβούν σε ανακοινώσεις ή ερωτήσεις για θέματα που αφορούν την επαρχία μας.

ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Ζητώντας και παίρνωντας το λόγο, ο κ. Άρης Καραχάλιος έθιξε τρία θέματα.

Το πρώτο θέμα ήταν ερώτηση προς τον Δήμαρχο που εκκρεμούσε από την προηγούμενη συνεδρίαση και αφορούσε την εκδήλωση που έγινε στις 12 Δεκεμβρίου από ιδιωτική επιχείρηση σε συνεργασία με τον Δήμο, για το ποιός ακριβώς την διοργάνωσε. Διότι πρόκειται για συνεργασία εκδηλώσεων με ιδιωτική επιχείρηση που ενδεχομένως δεν επιτρέπεται και δεν συνηθίζεται.

Δεύτερον, ο κ. Καραχάλιος ζήτησε ενημέρωση για το εργατικό ατύχημα που έγινε πριν από 10 μέρες περίπου και επί της ευκαιρίας για τον εκτροχιασμό του απορριματοφόρου που έγινε πριν από λίγους μήνες. Είπε δε, ότι το Σώμα δεν έχει ενημερωθεί σχετικά για τα ατυχήματα αυτά.

Τέλος, ο κ. Καραχάλιος ρώτησε τους λόγους και την αιτία που δεν προσκλήθηκαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατάθεση στεφάνων που έγινε στη Σκοπιά Φαρσάλων στις 12 Δεκεμβρίου.

Τόνισε δε, ότι τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης πρέπει να τιμούνται απ' όλους τους αιρετούς και είναι λυπητερό που παρευρέθηκαν οι αιρετοί της συμπολίτευσης και εκπρόσωποι της Περιφέρειας χωρίς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου.

Μάλιστα ο κ. Καραχάλιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, οι πληροφορίες που είχε για το θέμα των προσκλήσεων ήταν ότι διανεμήθηκαν σε φιλικό χαρακτήρα.

Απάντηση για το θέμα της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό έδωσε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας, δηλώνοντας ότι η εκδήλωση δώθηκε σε ιδιωτική επιχείρηση λόγω κορονοϊού.

Για το εργατικό ατύχημα απάντηση έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γούσιας, ο οποίος εξήγησε ότι το πρόσφατο ατύχημα έγινε λόγω κακής στιγμής.

Είπε δε, ότι η υπάλληλος στο απορριματοφόρο ανακύκλωσης στεκόταν στο πίσω μέρος του οχήματος όπου φορτώνει τους κάδους και καθώς το όχημα ήταν εν κινήσει, αναπήδισε σε φρεάτιο και σφηνώθηκαν τα δύο της πόδια σε παρελκόμενα του οχήματος. Η υπάλληλος υπέστη μόλωπες στο ένα της πόδι και στο άλλο είχε κάταγμα.

Ανέφερε, ότι η υπάλληλος αναρρώνει σε ιδιωτική κλινική λόγω κορονοϊού και ενδέχεται σήμερα Παρασκευή να πάρει εξιτήριο. Ο κ. Γούσιας είπε ότι το ατύχημα συνέβη λόγω κακής στιγμής.

Όσο για το προηγούμενο συμβάν, όπου πρόκειται και πάλι για απορριματοφόρο ανακύκλωσης, το όχημα εξετράπη και ανετράπη μεταξύ Ζάππειου και Νέων Καρυών λόγω του ότι πάτησε σε έρεισμα του δρόμου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο όχημα στοίχισαν 17.000 ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ
Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε και πήρε η κ. Μαρία Ίφου, όπου και η ίδια εξέφρασε την πικρία της για την μη πρόσκληση στην εκδήλωση μνήμης στη Σκοπιά Φαρσάλων. Είπε δε, ότι θα μπορούσε ο Δήμος να αναλάβει τις προσκλήσεις αντί για τον Πρόεδρο της Κοινότητας.

Όσο για το εργατικό ατύχημα που η αιτία πρόσκλησής του ήταν από φρεάτιο η κ. Ίφου επεσήμανε τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στα φρεάτια της οδού Αθηνάς, κατόπιν των πρόσφατων ασφαλτοστρώσεων.

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Εσκίογλου δήλωσε ότι ο εργολάβος που έκανε τις ασφαλτοστρώσεις δέχθηκε να διορθώσει τα προβλήματα των φρεατίων με δικά του έξοδα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δύο θέματα έθεσε ο κ. Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, με το πρώτο να αφορά το κόστος της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο και το δεύτερο το εργατικό ατύχημα.

Είπε ότι, ο ίδιος διαπιστώνει ότι τα οχήματα του Δήμου κυκλοφορούν σε άθλια κατάσταση και ενδέχεται οι οδηγοί να μην τα προσέχουν όσο θα έπρεπε. Ρώτησε μάλιστα, εάν οι ίδιοι οδηγοί έχουν τα προσόντα οδήγησης αυτών των οχημάτων.

Απάντηση στην δεύτερη ερώτηση έδωσε ο κ. Γούσιας, τονίζοντας ότι όλα τα οχήματα είναι σε καλή κατάσταση εάν και είναι παλιά. Όλα έχουν περάσει ΚΤΕΟ και οι οδηγοί είναι κατάλληλοι και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια.

Για το κόστος της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο, ο κ. Γκατζόγιας είπε ότι η δαπάνη ανήλθε σε 6.000 ευρώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Ο κ. Αποστόλης Αναγνώστου έκανε αναφορά για τις άθλιες συνθήκες των εργαζομένων και κυρίως για το εργατικό ατύχημα, τονίζοντας ότι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες και με παλιά οχήματα του Δήμου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση των αγροτών που έγινε στη Νίκαια και το συλλαλητήριο που διοργανώνεται.

Τέλος, η κ. Ίφου ζήτησε από τον Δήμαρχο ενημέρωση για το πότε θα διορθώσει ο εργολάβος τα φρεάτια στην οδό Αθηνάς;

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ
Το ένα και μοναδικό θέμα στα εκτός ημερήσιας διάταξης προέκυψε με έξοδα κηδείας που ζήτησε δημότης μας.

Την εισήγηση έκανε ο κ. Σωκράτης Αλειφτήρας, ο οποίος είπε ότι το ποσό που ζητήθηκε από τον Δήμο είναι 900 ευρώ, κάτι που είναι παραπάνω από το κανονικό ποσό που ως συνήθως δίνεται, και εξήγησε ότι το γραφείο τελετών ζήτησε το εν λόγω ποσό λόγω κορονοϊού. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Το κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης ήταν φυσικά η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2022.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ
Ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Εσκίογλου στην εισήγησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα ενημέρωσε το Σώμα ότι, όλοι οι Δήμοι της επικράτειας για την επόμενη δεκαετία θα υποστούν διακοπές δαπανών λόγω κορονοϊού και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Έτσι, οι προσπάθειες του Δήμου για νέα έργα είναι ιδιαίτερα επιλεγμένες με τις ανάγκες των πολιτών. Ο κ. Εσκίογλου διάβασε περιληπτικά όλο το Τεχνικό Πρόγραμμα και τόνισε ότι: "Εάν δεν τα ψάξουμε τα χρήματα, δεν έρχονται από μόνα τους".

Εισηγητής για το Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Αναστάσιος Λιαπής, ο οποίος έκανε την ανάλυσή του, αναφέροντας ποια έργα υλοποιούνται, ποια είναι προς εκτέλεση και ποια προς συμβασιοποίηση.

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ
Ερώτηση σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα έκανε η κ. Ίφου, η οποία έθεσε το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης στο 4ο Δημοτικό Σχολείο αλλά και για το δρόμο Σταυρού-Νέο Μοναστηρίου.

Ο κ. Λιαπής είπε ότι, ο δρόμος θα δεχθεί διοικητική διαδικασία. Χάθηκε το έργο διότι ο ανάδοχος ήταν έκπτωτος, κάτι που έχει συμβεί πρώτη φορά στον Δήμο και αναμένεται ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί.

Όσο για την ενεργειακή αναβάθμιση του 4ου Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Λιαπής επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος μας είναι ο πρώτος σε πανελλαδικό επίπεδο που έχει προβεί σε ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων, με απορροφητικότητα το 60% με 70% των δαπανών που διατίθονται.

Δεν μπορεί, ωστόσο, η Τεχνική Υπηρεσία να δεσμευθεί εάν θα αναβαθμιστεί ενεργειακά και το 4ο Δημοτικό Σχολείο.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είναι υποστελεχωμένη. Ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα καταγράφει τις ανάγκες και αδυναμίες του 2018. Δηλαδή, παρατηρεί έργα που συζητήθηκαν το 2018, εντάχθηκαν το 2019 και δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν ούτε το 2020 αλλά ούτε το 2021.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι, ο Δήμος έχει γίνει "παιδική χαρά" των εργολάβων, με παράδειγμα το έργο (δρόμος) Σταυρός-Νέο Μοναστήρι.

Κατηγόρησε το Δήμο που δεν έκανε καμία διάσπαση από τον εργολάβο για να δοθεί στον δεύτερο και έτσι χάθηκε ένα μεγάλο έργο από την περιοχή. Το μόνο που έγινε, είπε χαρακτηριστικά, ήταν η τοποθέτηση μιας πινακίδας και τίποτα άλλο και δυστυχώς χάθηκε ένα ισχυρό κονδύλι από πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν παρέλειψε να τονίσει την κωλυσιεργία μεγάλων έργων, όπου τρία χρόνια μετά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η θητεία της παράταξής του ως Δημοτική Αρχή, βίωσε την βαθύτατη οικονομική κρίση που έζησε και όλη η Ελλάδα, ενώ σήμερα, η σημερινή Δημοτική Αρχή βιώνει την οικονομική ευμάρεια, όπου το κράτος δίνει απλόχερα άφθονο χρήμα.

"Τα κονδύλια που συρρέουν είναι απίστευτα, κυρίως αυτά που δοθήκαν για την αποκατάσταση ζημιών του "Ιανού"", είπε ο κ. Καραχάλιος.

Σ' αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να ρωτήσει την συμπολίτευση, εάν είναι περήφανη για την διαχείριση του χρήματος που έδωσαν σε εργολάβους χωρίς εκπτώσεις ή διαπραγματεύσεις.

Και δυστυχώς μέχρι και σήμερα, παρά τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης, καμία ολοκληρωμένη κουβέντα για τα μεγέθη των δαπανών περί αποκατάστασης ζημιών του "Ιανού" δεν έχει γίνει.

Στη συνέχεια ανέφερε για το τι γίνεται με τα μεγάλα έργα που κυριολεκτικά κόλλησαν, όπως τα φωτιστικά LED σε όλη την πόλη των Φαρσάλων και σε κάποιες Κοινότητες, η διαχείριση της ύδρευσης, το μεγάλο έργο αναμόρφωσης στους ΡΟΜΑ, ο δρόμος "Βλαχόστρατα", η αγροτική οδοποιία στη Σκοπιά, η ασπίδα του Αχιλλέα που έχει τελειώσει εδώ και 1,5 χρόνο και παραμένει στα αζήτητα, το αρχαιολογικό μουσείο, ο εξοπλισμός και ο περιβάλλοντας χώρος στον Πύργο Καραμίχου, η καθυστέρηση 2,5 ετών για την έγκριση μελέτης στην τοποθεσία "Κατράνα" και άλλα.

Κλείνοντας ο κ. Καραχάλιος είπε ότι, το Τεχνικό Πρόγραμμα περιέχει προβλέψεις, επιδιώξεις και επιθυμίες αλλά αναρωτιέται εάν θα γίνουν αυτά τα έργα και πότε.

Δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή λαμβάνει δεσμεύσεις και υποσχέσεις Υπουργών που δυστυχώς αλλάζουν θέσεις με κάθε ανασχηματισμό και βλέπει εντέλλει ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022 δεν συμπεριλαμβάνει έργα πολιτισμού και αθλητισμού και για τους λόγους αυτούς η παράταξή του καταψηφίζει τα έργα πιστώσεων του "Ιανού" και ψηφίζει παρών στα υπόλοιπα.

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ
Στην τοποθέτησή της η κ. Ίφου είπε ότι, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να κάνει αναλυτική ενημέρωση για τις χρηματοδοτήσεις του "Ιανού" και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα είπε ότι δεν υπάρχουν έργα αγροτικής οδοποιίας και ότι υπάρχουν κάποιες Κοινότητες χωρίς έργο, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν έργα σε όλες τις Κοινότητες.

Διαφωνεί, ωστόσο, για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με τη δαπάνη των 400.000 ευρώ και για τους λόγους αυτούς η παράταξή της ψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα με επιφύλαξη.

Ε. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Δημητρακόπουλος συμφώνησε με τα όσα ανέφερε ο κ. Καραχάλιος και είπε για να υλοποιηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα χρειάζεται μεγάλη πίεση.

Τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, εφόσον ευνοείται παραταξιακά ως “φιλοκυβερνητική”.

Δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι, κάποιοι επαγγελματίες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τον "Ιανό" και όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα αναμένει να δει σε τι ποσοστό θα υλοποιηθεί. Για τους λόγους αυτούς ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι στηρίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα και το ψηφίζει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Ο κ. Αναγνώστου συνεχάρη την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος, ενώ συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του κ. Καραχάλιου.

Είπε ότι ενάμιση χρόνο μετά τον "Ιανό" δεν έχει γίνει τίποτα, και ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει τις δυνατότητες να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών από τις καταστροφές.

Δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να ψηφίζουν Τεχνικά Προγράμματα με υποσχέσεις κονδυλίων και ότι έπρεπε να είχαν γίνει όλα τα έργα της πρώην Δημοτικής Αρχής. Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Αναγνώστου είπε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ
Για την ανάπλαση στους ΡΟΜΑ, ο κ. Εσκίογλου είπε ότι γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών επισκέφθηκε το χώρο, κατέγραψε στοιχεία, τράβηξε φωτογραφίες και δεσμεύθηκε να το υλοποιήσει με δαπάνη 3.500.000 ευρώ.

Για το θέατρο στην τοποθεσία "Κατράνα", είπε ότι μίλησε με αρχιτέκτονα και του είπε να γίνει μικρό έργο.

Το έργο καθυστερεί λόγω του ότι πέρασε από αρχαιολογικό συμβούλιο.

Η ολοκλήρωση στον Πύργο Καραμίχου καθυστέρησε λόγω χρηματοδότησης.

Για τα φωτιστικά LED στην πόλη των Φαρσάλων, δήλωσε ότι αναβλήθηκε η μελέτη και ότι ξεκίνησε η διαδικασία από την αρχή. Υπολόγιζε δε, ότι το έργο θα ξεκινούσε πριν τις γιορτές.

Όσο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022, ο κ. Εσκίογλου είπε ότι νιώθει περήφανος και ότι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας κ. Λιαπής τον είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορούμε να τρέξουμε άλλα έργα. Δεν πάει άλλο".

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Πρόεδρος κ. Δαμιανός έθεσε το θέμα σε ονομαστική ψηφοφορία, όπου αρχικά ψήφισαν οι παρευρισκόμενοι Πρόεδροι Κοινοτήτων.

Υπερψήφισαν οι Πρόεδροι κ.κ.: Νίκος Γούσιος - Κοινότητα Ευυδρίου, Βλάσης Κοντογιώργος - Κοινότητα Ζωοδόχου Πηγής, Λελεντζής Αθανάσιος - Κοινότητα Ναρθακίου, Φώτης Γρίβας - Κοινότητα Αγίου Γεωργίου.

Θέματα ημερήσιας διάταξης
ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη απόφασης, για έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων Δήμου Φαρσάλων οικον. έτους 2022.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης περί μεταβολών Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φαρσάλων για το έτος 2022 - 2023.
ΘΕΜΑ 3ο: Λήψη απόφασης για παράταση συνεργασίας με το Τραπεζικό – Πιστωτικό ίδρυμα EUROBANK.
Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα. xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ