Απ' ότι διαβάζω και μαθαίνω, το "θέλω" είναι πάνω από το "μπορώ" αν θες

Απ' ότι διαβάζω και μαθαίνω, το "θέλω" είναι πάνω από το "μπορώ" αν θες

Του Νικ. Γ. Παλάντζα

Αν θες να λένε οι φίλοι σου πώς είσαι παλικάρι, να δίδης σ' όσους σ' αγαπούν περηφάνεια και καμάρι, να ταχεις πάντοτε καλά με τη συνείδησή σου, αυτόν το νόμο τον τρανό να βάλεις στη ζωή σου.

Την κάθε δύσκολη στιγμή να αντιμετωπίζεις, με γέλιο κι όσο κι αν χαθείς μην πάψεις να ελπίζεις. Να μάθεις, να βασίζεσαι στον εαυτό σου μόνο, έτοιμος πάντα να τρυγάς την δύναμη απ' τον πόνο.

Στην ύλη μη ζητάς να βρεις ευδαιμονία, μα στης καρδιάς σου την χαρά στην ψυχική ηρεμία. Κι ας είναι η πιότερη γλυκειά στο βίο σου συνήθεια, πάντα να θες να μολόγας με θάρρος την αλήθεια.

Το δίκιο πάντα στη ζωή με πείσμα να γυρεύεις, μη αψηφώντας τίποτε για κείνο που πιστεύεις. Μη λυπάσαι δάκρυα και μη λυπάσαι αίμα, σαν πρέπει την παλιανθρωπιά να πλήξεις και το ψέμα.

Σ' ότι κι αν κάνεις η τιμή ποτέ να μην σε αφήνει, και για την κάθε πράξη σου να παίρνεις την ευθύνη. Και όσο κι αν είναι ο κίνδυνος στα πόδια σου μεγάλος, δικό σου σφάλμα μην δεχθείς να το πληρώσει άλλος.

Τις αντιλήψεις των πολλών οπίσω σου ν' αφήνεις, κάνοντας εκείνο που σωστό συ μονάχος κρίνεις. Όταν οι άλλοι φλυαρούν να ξέρεις να σωπαίνεις, και μόνο με τη σκέψη σου απόφαση να παίρνεις.

Τα έργα σου πάντα "ναναι τιμή" και ευθύνη, προτίμα τίμιο θάνατο από την απάνιμη ειρήνη. Τότε μονάχα νόημα θα χει η ζωή που κάνεις, σαν είσαι πάντα έτοιμος σαν άνδρας να πεθάνεις.

Σου είπα "αν θες" και όχι "αν μπορείς" όπως θα έλεγαν οι άλλοι, μιλώντας πρώτα στην καρδιά και ύστερα στο κεφάλι.

Γιατί σε έναν άντρα με καρδιά, λεβέντη και ισχυρό, κυριαρχεί το "θέλω" πάνω στο "μπορώ".

Από το "Με το κελάηδημα του πυροβόλου" του Δημητρίου Σούτσου (1960).xx

 

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ