"Βαρύς" ο χειμώνας και στα Φάρσαλα

"ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ" Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ "ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ" Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Βαρύς φαίνεται ότι θα είναι ο χειμώνας για την επαρχία μας σύμφωνα με δηλώσεις γνωστών Φαρσαλινών επαγγελματιών και επιχειρηματιών λόγω των πρόσφατων ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα που έχει υποστεί και η χώρα μας.

Ήδη τα πρώτα σημάδια των ανατιμήσεων είναι ορατά με τιμές βασικών προϊόντων να έχουν εκτοξευθεί.

Εάν και η φετινή οικονομική σεζόν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, το τελευταίο δεκαήμερο και συγκεκριμένα με τις ανακοινώσεις περί ανατιμήσεων, ο καταναλωτής φαίνεται να πάτησε απότομο “φρένο”.

Το γεγονός ότι τα καύσιμα έχουν φτάσει στα ύψη τους μέσα στους τελευταίους 8 μήνες, χωρίς ωστόσο να δείχνουν την παραμικρή πτώση, δεν δείχνει να βοηθάει την όλη κατάσταση παρά να “φουντώνει” τις τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι, με το πρώτο lockdown η αμόλυβδη βενζίνη δεν ξεπερνούσε το 1.40 ευρώ/λίτρο ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει το 1.70 ευρώ/λίτρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το πετρέλαιο κίνησης, ενώ ανακοινώθηκε το ενδεχόμενο ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει από το 1.10, όταν οι προηγούμενες χρονιές έβλεπαν τα 0.80 με 0.90 λεπτά το λίτρο.

Ως αγροτική περιοχή, οι παραγωγές των τοπικών προϊόντων έδειξαν απλά να είναι ποσοτικά ικανοποιητικές, με τη διαφορά ότι φέτος οι τιμές του σκληρού σιταριού και όπως φαίνεται και του βαμβακιού, να έχουν σημαντική άνοδο.

Ωστόσο, σε αμηχανία βρίσκεται όλος ο αγροτικός κόσμος για τις ερχόμενες προμήθειες που θα φέρουν άγνωστα "καπέλα".

Φυσικά οι αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών εφοδίων όπως λιπάσματα, σπόροι κτλ, θα φανούν στις αρχές του επόμενου μήνα και για τους λόγους αυτούς επικρατεί μεγάλη ανησυχία οικονομικής διαχείρισης σε όλον τον αγροτικό κόσμο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας, η άρση των ανατιμήσεων ενδεχομένως θα αρχίσει στα μέσα του επόμενου μήνα, όπου θα βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση δίνοντας έτσι μία μεγάλη ανάσα σε όλους.

Δυστυχώς ως τότε, και στην επαρχία μας οι φόβοι των οικονομικών διαχειρίσεων του κάθε νοικοκυριού θα υπάρχουν και κάθε λογής κατανάλωση θα πραγματοποιείται με πολύ σκέψη.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, παρατηρείται ακόμη και σήμερα ότι τα προϊόντα που αγοράζει ο κάθε καταναλωτής είναι τα άκρως οικονομικά και απολύτως απαραίτητα.

Σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα στην τοπική αγορά των Φαρσάλων, τα επισιτιστικά καταστήματα έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές τους σε καφέ και αλκοολούχα ποτά και ήδη φαίνεται ότι ο μέσος Φαρσαλινός έχει αλλάξει τις συνήθειές του.

Μετά την έναρξη του σχολικού έτους όπου κινήθηκαν ικανοποιητικά τα εμπορικά καταστήματα, σήμερα και αυτά παρουσιάζουν μία έντονη μείωση στον καθημερινό τους τζίρο.

Υπενθυμίζουμε, ότι όλες οι αναβολές και ακυρώσεις των τοπικών εκδηλώσεων που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε κατά το παρελθόν, έπαιξαν και παίζουν ένα τεράστιο αρνητικό οικονομικό ρόλο στη σημερινή κατάσταση.

Η Εμποροπανήγυρις, η Γιορτή Χαλβά και σωρεία άλλων εκδηλώσεων αποτελούσαν πάντα κίνητρα κίνησης των καταναλωτών, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να αντέχει κάθε μορφή “χτυπήματος”.

Η απώλεια αυτών των εκδηλώσεων φαίνεται ότι "μαστίγωσε" κυριολεκτικά τη τοπική αγορά, που σήμερα μετράει τεράστιες απώλειες στο ετήσιο οικονομικό της τζίρο.

Και σαφώς όταν η τοπική αγορά "μαστιγώνεται" από απραξία, μειώνονται ραγδαία και οι θέσεις απασχόλησης, με συνέπεια να περιορίζονται τα οικονομικά μεγέθη του τόπου.

Τέλος και έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι για άλλη μία φορά η αναγκαιότητα το να επιμένουμε τοπικά είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ότι, με την διασφάλιση της τοπικής οικονομίας όπου μετακινούμαστε τοπικά και ψωνίζουμε τοπικά, διασφαλίζουμε παράλληλα την ευημερία και το μέλλον της επόμενης γενιάς που θα παραμείνει στον τόπο μας. xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ