Τα νέα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα και τηλεργασία

Τα νέα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα και τηλεργασία

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών (συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας 27/12), για να ανακοπεί η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον του SARS-CoV-2, προχώρησε ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης την Δευτέρα το απόγευμα.

Τα νέα μέτρα έχουν ορίζοντα δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου έως και τις 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν. Πρακτικά, όσες φορές πάρθηκαν μέτρα για δύο εβδομάδες, αυτά δεν αναιρέθηκαν μετά το αρχικό διάστημα, συνεπώς «οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες και... βλέπουμε».

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

-Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 00:00, με την μουσική να επιτρέπεται για την ώρα αλλά «αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και αυτή», όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Παράλληλα, όχι όρθιοι ενώ θα υπάρχουν αποστάσεις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.

-Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. «Εάν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, αν και πρακτικά το 10% ισούται με... «λουκέτο» στα γήπεδα των μεγάλων ομάδων, οι οποίες αντέδρασαν έντονα.

-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

-Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50%, ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

«Μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον, πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες» κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων και για έλεγχο μέσω self test. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ