Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον - Μόνο με PCR τεστ οι ταξιδιώτες

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον - Μόνο με PCR τεστ οι ταξιδιώτες

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 10 κρούσματα. Επιπλέον ο επιδημιολογικός χάρτης κοκκινίζει, καθώς χτες έφτασαν τις 26 οι κόκκινες περιοχές. Μόνο με PCR τεστ οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την «Όμικρον» στον πληθυσμό της ΕΕ και του ΕΟΧ.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της «Δέλτα», η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανόν μειωμένης σοβαρότητας.

Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η «Όμικρον» θα προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τη «Δέλτα».

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των σοβαρών εκβάσεων που προκαλούνται από την «Δέλτα» παραμένει υψηλή. Από τις 9 Δεκεμβρίου 2021, η σωρευτική πλήρης πρόσληψη του εμβολίου COVID-19 στον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ είναι 66,8%.

Συνολικά, η πρόοδος στη λήψη παραμένει άνιση μεταξύ των χωρών, με τέσσερις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να αναφέρουν ακόμη λιγότερο από το 50% της πλήρους πρόσληψης εμβολίων στον συνολικό πληθυσμό τους.

Επιπλέον, εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκή δεδομένα από την πραγματική ζωή σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον.

Δέκα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί ως τώρα 10 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, από Αττική, Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Τα τέσσερα κρούσματα αφορούν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία, ενώ το πέμπτο είναι στενή επαφή ταξιδιώτη.

Μόνο με PCR τεστ οι ταξιδιώτες
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες πώς: «Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00».

Επιδημιολογικός Χάρτης: Έφτασαν τις 26 οι «κόκκινες» περιοχές
Σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) μπαίνει αυτή την εβδομάδα ακόμη μία περιφέρεια της χώρας, σύμφωνα με τον Επιδημιολογικό Χάρτη.

Ωστόσο μία περιφέρεια περνά από το κίτρινο (επίπεδο 2) στο πορτοκαλί (επίπεδο 3), καθώς παρουσίασε νέα επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Μόνο μία περιφέρεια κατέγραψε ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου τους και, ως εκ τούτου, το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.

Στο πορτοκαλί παραμένουν:
Ο κεντρικός, δυτικός και βόρειος τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.

Ανέβηκαν επιδημιολογικό επίπεδο
Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5)
Λακωνία
Από κίτρινο (επίπεδο 2) σε πορτοκαλί (επίπεδο 3)
Λασίθι
Κατέβηκαν επιδημιολογικό επίπεδο
Από το βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) στο κόκκινο (επίπεδο 4)
Πέλλα
Παραμένουν στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5)

Οι 26 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι:
Θεσσαλονίκη
Αγιον Ορος
Αχαΐα
Λάρισα
Μαγνησία
Καστοριά
Κιλκίς
Ημαθία
Πιερία
Φλώρινα
Εβρος
Λακωνία
Δράμα
Μεσσηνία
Σέρρες
Τρίκαλα
Κοζάνη
Καρδίτσα
Χαλκιδική
Φθιώτιδα
Θάσος
Λέσβος
Γρεβενά
Αρτα
Αιτωλοακαρνανία
Ευρυτανία xx

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ