Πιστοποιητικό νόσησης για 3 μήνες από 6

Πιστοποιητικό νόσησης για 3 μήνες από 6

Στους τρεις μήνες μειώνεται η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών και σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ.

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30 Οκτωβρίου θα λήξουν στις 31 Ιανουαρίου 22, ενώ από τη νέα χρονιά θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

Μετά την παρέλευση του 3μηνου, οι νοσούντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για τον κοροναϊό και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για να κινούνται ελεύθερα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δε εμβολιαστούν δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τη Δευτέρα από τον Θ. Πλεύρη ενόψει της συμμετοχής του στο συμβούλιο υπουργών Υγείας, η Ελλάδα είναι σύμφωνη με την πρόταση της Κομισιόν για τη λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson).

Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών της ΕΕ στηρίζει αυτή την πρόταση, ωστόσο κάποιες επιμένουν ότι το όριο ισχύος πρέπει να τεθεί στους 12 μήνες.

Λίγες ώρες μετά κατατέθηκε η τροπολογία που μειώνει πρακτικά την ισχύ των πιστοποιητικών νόσησης από έξι σε τρεις μήνες

Η σημασία των self test στις γιορτές των Χριστουγέννων
Το δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό άρχισαν να διανέμονται ήδη από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και θα δίνονται από τα φαρμακεία έως και τις 12 Δεκεμβρίου σε όλους τους ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένους ή μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να επαναληφθεί και μετά την Πρωτοχρονιά, και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 3 με 7 Ιανουαρίου.

Αν το συγκεκριμένο μέτρο αποδώσει, τότε οι Αρχές θα μπορούν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την επιδημιολογική κατάσταση πριν όσο και για εκείνη που θα σχηματιστεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το μέτρο δεν είναι βέβαια υποχρεωτικό, ωστόσο η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να διενεργήσουν το τεστ ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον αν το μέτρο κριθεί επιτυχημένο ενδέχεται να επεκταθεί και να μονοποιηθεί τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους, ώστε να αναβαθμιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ