Η Όμικρον φέρνει αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης και πιστοποιητικά εμβολιασμού «δυο ταχυτήτων»

Η Όμικρον φέρνει αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης και πιστοποιητικά εμβολιασμού «δυο ταχυτήτων»

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού φαίνεται ότι φέρνει η τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά πληροφορίες, να ετοιμάζεται να χωρίσει σε δύο «ταχύτητες» το green pass από το 2022.

Ειδικά για τη χώρα μας που παλεύει με τη συνεχή αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων που έφερε μοιραία και την πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης στους τρεις μήνες (εκτός για όσους εμβολιαστούν με Johnosn & Johnson, που πρέπει να γίνει στους δύο μήνες) μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, φέρνει νέα δεδομένα.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι δυο ταχυτήτων, με διαφορετική ημερομηνία λήξης μετά τη δεύτερη δόση.

Συγκεκριμένα:
-Για τους άνω των 60 ετών αναμένεται να λήγουν στους επτά μήνες.
-Για όλους τους υπόλοιπους αναμένεται να λήγουν στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών αναμένεται να αποφασιστεί πρώτα στις Βρυξέλλες μετά τον Ιανουάριο του 2022 και στη συνέχεια θα την υιοθετήσουν και οι χώρες μέλη της Ένωσης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι όταν λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού κάποιος από την κατηγορία του εμβολιασμένου περνάει στην κατηγορία του ανεμβολίαστου, με τα rapid test και τους περιορισμούς που ισχύουν.

Μετά την τρίτη δόση πάντως τα πιστοποιητικά θα ισχύουν για όλους τους πολίτες για εννέα μήνες.

Αναφορά Πλεύρη στις Βρυξέλλες για την ισχύ των πιστοποιητικών
Αλλάζουν όλα για το πιστοποιητικό νόσησης το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα λήγει στους 3 μήνες και όχι στους 6 που ισχύει σήμερα δίνοντας παράταση ενός μήνα από τη λήξη του προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν με κορονοϊό.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι πλέον το πιστοποιητικό νόσησης δεν αρκεί πλέον το rapid test αλλά θα χρειάζεται επιβεβαίωση και από θετικό PCR - μοριακό τεστ ενώ, ήδη από την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, υπήρχε ισχυρή σύσταση της κυβέρνησης - για όσους έχουν νοσήσει - να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό στους 3 μήνες μετά την προσβολή τους από τον ιό. XX
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ