Δημόπουλος: Γιατί είναι δύσκολο το Πάσχα στο χωριό

Δημόπουλος: Γιατί είναι δύσκολο το Πάσχα στο χωριό

Για τις δυσκολίες να επιτραπεί η μετακίνηση στα χωριά το Πάσχα και την πορεία των εμβολιασμών σχολίασε μιλώντας στο «Mega» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Όπως ακούσαμε και από τους ειδικούς που μετέχουν στην επιτροπή, οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα» δήλωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως «για να γίνει άρση των μέτρων» υπογράμμισε «πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές. Στο Ισραήλ εκεί που επιτεύχθηκε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη προχωρούν σε άρση των μέτρων».

Έτσι, στο ερώτημα, γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα, υποστήριξε πως δεν είναι εφικτό καθώς «δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Όπως δήλωσε, άλλωστε, «υπάρχει ισχυρή πίεση στους νοσηλευόμενους και στις ΜΕΘ. Παρότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση των περιστατικών. Το πρόβλημα υπάρχει. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση».

Εμβόλια
Ερωτώμενος για τους εμβολιασμούς, ο κ. Δημόπουλος εστιάσε στις ελάχιστες πιθανότητες δημιουργίας επιπλοκών, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος, ενώ παράλληλα δικαιολόγησε την εμφάνιση συγκεντρώσεων σε δημόσιων χώρων λόγω της κόπωσης.

«Πρέπει να εμβολιαστούν με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν. Το σύνδρομο που παρουσιάστηκε μετά από χορήγηση εμβολίου με αδενοϊό, είναι εξαιρετικά σπάνιο, 1 στις 200.000 ή 1 στις 500.000. Διαπιστώθηκε σε γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Έχουμε να βάλουμε στη ζυγαριά τον κίνδυνο επέκτασης του κορονοϊού που δημιουργεί χιλιάδες κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς σε σχέση με τη πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκής» πρόσθεσε σχετικά με τις επιπλοκές που παρουσιάζουν κάποια εμβόλια.

Τέλος, σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού και τα κορονοπάρτι, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. «Ενδεχομένως η δυνατότητα ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε». xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ