KOUTSIKOPOULOU FOTEINH

Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Φαρσάλων: Ποιες οι δεσμεύσεις και τι τηρήθηκε...

Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Φαρσάλων: Ποιες οι δεσμεύσεις και τι τηρήθηκε...

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους μετά από τις Δημοτικές Εκλογές που ανέδειξαν τη νέα Δημοτική Αρχή με επικεφαλή τον Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Εσκίογλου, καταγράφουμε τις δεσμεύσεις που έθεσε στον προεκλογικό του αγώνα.

Παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι η αλλαγή ηγεσίας και διοίκησης του Δήμου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου, μέσα από την προεκλογική ομιλία του κ. Εσκίογλου ειπώθηκε ότι με τη νίκη του η εργασία της παράταξής του θα ξεκινήσει την επόμενη των εκλογών, δηλαδή από Δευτέρα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν της μεγάλης νίκης της παράταξης και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ουδείς από την παράταξή του παρευρέθηκε σε Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα του ιδίου σε μόλις ένα.

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης, όσο και μέλη, δεν προέβησαν σε κανένα στοιχείο ενημέρωσης για τις λειτουργίες του Δήμου αλλά ούτε για τα συνολικά δρώμενα της επαρχίας.

Επομένως, η ενδεχόμενη απειρία στην διοίκηση του Δήμου αποτέλεσε στα συνεχιζόμενα "παρατράγουδα" που πολλές φορές παρατηρούνται ακόμη και σήμερα.

Μέσα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και κυρίως από την κεντρική ομιλία του Δημάρχου, παρατηρήσαμε στοιχεία που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά διάφορα άλλα που δεν τέθηκαν ως προτεραιότητα.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Το καθαρό πόσιμο νερό για τα Φάρσαλα αλλά και για όλη την επαρχία ήταν μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, τέθηκε το ζήτημα ότι με τις μελέτες που υπήρχαν από το φράγμα του Παλαιοδερλί θα διεκδικούσε την υλοποίηση κατασκευής του εν λόγω έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή δεν βρήκε μόνο τις μελέτες από το φράγμα του Παλαιοδερλί που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, αλλά και άλλες μελέτες με μειωμένο κόστος για την υλοποίηση κατασκευής νέων γεωτρήσεων που θα εξυπηρετήσει την πόλη των Φαρσάλων με καθαρό πόσιμο νερό.

Πράγματι η νέα Δημοτική Αρχή προέβη σε συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών με δύο μελέτες οι οποίες περιέχουν υψηλό κόστος κατασκευής, λαμβάνοντας τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα εξεταστούν. Όχι όμως ότι θα κατασκευαστούν.

Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα μας για την τότε συνάντηση, δηλώσαμε ότι η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να παρουσιάσει άλλες μελέτες, μικρότερης κλίμακας προϋπολογισμού έργου, για να ικανοποιηθεί η πόλη των Φαρσάλων με καθαρό πόσιμο νερό.

Με αφορμή το νερό, άλλη μία μεγάλη δέσμευση του Δημάρχου στην κεντρική του ομιλία ήταν και το κόστος μείωσής του.

Δεσμεύτηκε λοιπόν ότι εντός του πρώτου έτους της ανάληψής του, το κόστος του νερού θα μειωθεί κατά 10%, κατά το δεύτερο έτος άλλα 10% και στο τέλος της θητείας του ο καταναλωτής θα λαμβάνει συνολική έκπτωση 40% από αυτά που πληρώνει σήμερα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένας λόγος περί μείωσης και σαφώς ελπίζουμε ότι θα γίνει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
Στην προεκλογική του ομιλία ακούσαμε τη δημιουργία νέων γραφείων, που θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες με στόχο την λύση των καθημερινών προβλημάτων τους.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για δημιουργία γραφείου όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να θέτει τα προβλήματα που τον απασχολούν, έτσι ώστε να λύνονται.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε στον αγροτικό κόσμο, τη δημιουργία γραφείου προς εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Δήλωσε δε, ότι ήδη εξετάζονταν τότε η δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης του Δήμου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των αγροτών για να μειωθούν οι ανάγκες στις μετακινήσεις τους.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ και το ΕΘΙΑΓΕ θα διεκδικήσει τον καθορισμό της πεδιάδας των Φαρσάλων ως ειδική ζώνη παραγωγής ποιοτικού βαμβακιού, γιατί έχουμε το καλύτερο βαμβάκι.

Μέχρι στιγμής όλα αυτά τα γραφεία φαίνεται ότι ξεχάστηκαν ή αντικαταστάθηκαν μ' ένα γραφείο τύπου και με μία θέση απασχόλησης που όλοι γνωρίζουμε.

Όσο για τη δεύτερη θέση της ειδικής συνεργάτιδας, δεν είχαμε τη τιμή να ακούσουμε ή να δούμε το έργο που παράγει, διότι ο Φαρσαλινός φορολογούμενος πολίτης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει το τι ακριβώς πληρώνει και τι ακριβώς απαιτεί από κάθε Δημοτική Αρχή.

Οι θέσεις απασχόλησης με υψηλή αμοιβή πρέπει να αιτιολογούνται με το έργο παραγωγής του καθενός. Ειδάλλως θα υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο αιχμών περί διαπλοκών.XX

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
Άλλη μία μεγάλη δέσμευση που έδειξε να κερδίζει αρκετά χειροκροτήματα ήταν αυτή για την συντήρηση των δημοσίων χώρων.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος είπε:
“Από το πρώτο μήνα της θητείας μου θα βελτιώσουμε την καθαριότητα σε όλη την επαρχία και την συντήρηση όλων των δημοσίων χώρων. Θα προσθέσουμε κάδους ανακύκλωσης σε όλα τα χωριά και θα βελτιώσουμε την οδοποιία.”

Σαφώς αυτή η δήλωση δεν χρειάζεται σχολιασμό, διότι μπορεί ο κάθε αναγνώστης να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ωστόσο γνωρίζουμε ότι αντί να προβεί στην προμήθεια κάδων ανακύκλωσης, ο Δήμος μας προμηθεύεται 189 απλούς κάδους (πράσινους).

Όσο για τους κάδους ανακύκλωσης (μπλε), σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκαν 50 δωρεάν κάδοι από την εταιρεία ανακύκλωση με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν στα Φάρσαλα, ενώ αρκετοί σπασμένοι κάδοι αναχώρησαν για τα χωριά.

Όσο για το πλύσιμο των κάδων, μπλε και πρασίνων, συνεχίζουν να αποτελούν αρκετοί απ' αυτούς εστία μόλυνσης.

ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Για τη λύση των καθημερινών προβλημάτων που ουδέποτε κατανόμασε ή αρχειοθέτησε, ο Δήμαρχος έκανε λόγο για τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Δημιουργούμε μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ασχοληθεί και θα καταγράψει όλα τα μεγάλα προβλήματα”.

Αναμένεται μέχρι και σήμερα η δημιουργία αυτής της επιτροπής...

ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα της αύξησης περιουσίας του Δήμου με νέα έργα, πράγμα το οποίο έδειξε να χαροποιεί όλους τους παρευρισκόμενους.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε το εξής:
“Είναι προτεραιότητα για εμάς να αυξήσουμε την περιουσία του Δήμου Φαρσάλων, μέσα από ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο τεχνικό πρόγραμμα, με νέα έργα, νέες υποδομές και υποδομές που ήδη υπάρχουν και θα τις αναβαθμίσουμε.”

Σαφώς ευχόμαστε ολόψυχα σ' αυτό το σημείο ότι ο λόγος θα γίνει πράξη, όπως ευχόμαστε ότι όλα τα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν εντός αυτής της θητείας.

Επειδή τα συρτάρια του Δήμου έχουν "φουσκώσει" από μελέτες διαφόρων έργων που έχει πληρώσει ο Φαρσαλινός πολίτης, είναι έτοιμα για να διεκδικηθούν.

Μέχρι και σήμερα κάποιες μελέτες δυστυχώς ακυρώνονται χωρίς αιτία και λόγο, για να πληρώσει ο Φαρσαλινός δημότης νέα μελέτη, π.χ κεντρική πλατεία.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για νέες μελέτες που αφορούν το κυκλοφοριακό της πόλης, έτσι ώστε να εξαλείψει την συμφόρηση των οχημάτων.

Όσο για την βελτίωση συνθηκών των ΑμΕΑ, δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα, ενώ υπάρχει πρόταση που αιωρείται για ποδηλατόδρομο από τα Φάρσαλα μέχρι και το Σ.Σ. Φαρσάλων, παρ' ότι η αρμοδιότητα τέτοιου έργου παράλληλα με το δρόμο Φάρσαλα-Λάρισα ανήκει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Για το ζήτημα πέρι στήριξης συλλόγων πολιτιστικών και αθλητικών, είδαμε τα αποτελέσματα σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και το γνωρίζουμε αυτό διότι όπως ειπώθηκε δεν μπορεί να δοθεί καμία οικονομική στήριξη από το Δήμο.

Εννοείται ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί είδηση, διότι εδώ και χρόνια ο Δήμος δεν είχε κωδικούς έτσι ώστε να στηρίξει οικονομικά τα αθλητικά σωματεία ή τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Η οικονομική στήριξη αναμφισβήτητα αποτελεί τη μέγιστη βοήθεια για κάθε σύλλογο ή σωματείο και παρ' ότι η πρώην Δημοτική Αρχή βρήκε το τρόπο της μέσω του ΣτΕ, η νυν Δημοτική Αρχή δεν δείχνει να το επιχειρεί.

Σήμερα υπάρχουν Σωματεία που βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο λόγω οικονομικής δυσχέρειας και η μοναδική στήριξη του Δήμου που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι παροχές.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:
“Η στήριξη των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, η λειτουργική αναβάθμιση και συντήρηση των υφιαστάμενων Αθλητικών και Πολιτιστικών υποδομών, η συνέχιση της λειτουργίας των δημοτικών προγραμμάτων αποτελούν μία από τις προτεραιότητές μας.”

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η δήλωση του Δημάρχου για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα είχε ως εξής:
"Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε επιχειρήσεις που θα σεβαστούν τη τοπική ταυτότητα και τα δικαιώματα των κατοίκων. Θα δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιουσία μας. Θα προσφέρουν εισοδήματα και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη νέα γενιά της πόλης μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας".

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Στην ομιλία ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για την αρχαιολογική και ιστορική μας κληρονομιά και το τοπικό μας προϊόν τον χαλβά, που θα μπορούσαν να αποτελούν τουριστικό προορισμό για την ανάπτυξη και ανάδειξη της επαρχίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε:
"Τα Φάρσαλα μπορούν να γίνουν τουριστικός προορισμός.
Έχουμε τον Αχιλλέα, την Θέτιδα, τη ΦΘΙΑ, έχουμε τα αγάλματα αλλά εμείς μπορούμε να τα πάμε παραπέρα!
Να διεκδικήσουμε με τους χαλβαδοποιούς την προστασία ονόματος προέλευσης του χαλβά.
Να το κατοχυρώσουμε και να το προστατέψουμε".

ΡΟΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Αναφορά για τις αρμοδιότητες του Δημάρχου έκανε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι:
"Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να μένει απλά στο γραφείο του και να περιχαρακώνεται και να διαπιστώνει απλώς τα κακώς κείμενα.
Οφείλει να είναι παντού, πάντα, και για τα πάντα δίπλα σ' όλους τους δημότες.”

Στη συνέχεια είπε ότι ο στόχος του είναι να καταγράψει τα προβλήματα στα χωριά και να δώσει άμεσες λύσεις.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι επισήμως δεν έχει λήξει ο πρώτος χρόνος της νυν Δημοτικής Αρχής και σαφώς όλες οι δεσμεύσεις του κάθε προεκλογικού αγώνα δεν τηρούνται.

Ωστόσο κανένα από τα παραπάνω δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των συνεδριάσεων κατόπιν δεσμεύσεων.

Όπως όλοι οι Φαρσαλινοί δημότες έτσι και εμείς περιμένουμε την ευημερία και την ανάπτυξη της επαρχίας μας και ελπίζουμε ότι η νυν Δημοτική Αρχή θα ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις της και στο όραμά της.

Μέχρι και σήμερα ο απολογισμός δεν δείχνει να είναι ενθαρρυντικός, αντιθέτως δείχνει μεγάλη απειρία σε θέματα αυτοδιοικήσεως αλλά και διαφάνειας.

Επιδιώκουμε ότι η επαρχία μας θα κάνει βήματα μπροστά, εάν όχι άλματα και όχι να καθηλωθεί σε στάσιμα γραφειοκρατικά "γρανάζια".
Για το καλό όλων μας!

Από Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ