Μαλλιά: Φυσικό στέγνωμα ή πιστολάκι; Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος

Μαλλιά: Φυσικό στέγνωμα ή πιστολάκι; Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τα μαλλιά σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το σπάσιμο αλλά και τη ζημιά από τη θερμότητα.

Πολλές φορές ακούμε ότι το στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι ή η χρήση εργαλείων styling, ταλαιπωρεί και φθείρει τα μαλλιά μας. Αρκετοί ειδικοί, μάλιστα, μας συμβουλεύουν να τα αφήνουμε να στεγνώνουν φυσικά.

Ενώ και οι δύο μέθοδοι έχουν μειονεκτήματα, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις ότι τα μαλλιά σου προστατεύονται και δεν απειλείται η ακεραιότητα των τριχών, χρησιμοποιώντας κάποια προϊόντα ειδικά για προστασία κατά το στέγνωμα.

Πιστολάκια, πάνω από 175 βαθμούς και ισιωτικές μηχανές πάνω από 125 βαθμούς μπορούν να προκαλέσουν γρήγορα ατμό και διαστολή της υγρασίας μέσα στην τρίχα, δημιουργώντας μικροσκοπικές φούσκες αέρα μέσα στις ίνες των μαλλιών.

Εάν συμβεί αυτό, θα παρατηρήσεις το σχηματισμό μικρών εξογκωμάτων ή «φυσαλίδων» κατά μήκος των τριχών των μαλλιών σου. Όταν σχηματίζονται αυτές οι φυσαλίδες, τα μαλλιά είναι πολύ αδύναμα και εύθραυστα. Και δυστυχώς, δεν μπορείς να τα «θεραπεύσεις».

Μια καλή λύση είναι οι πετσέτες με μικροΐνες, που απορροφούν εξαιρετικά το νερό και ταυτόχρονα είναι πολύ ελαφριές. Επένδυσε σε προϊόντα που προστατεύουν τα μαλλιά σου, ειδικά αν εφαρμόζεις θερμότητα.

Για να αποκτήσετε υγιή και λεία μαλλιά, ξεκινήστε μαθαίνοντας πώς να στεγνώνετε φυσικά.

Πώς να στεγνώσετε φυσικά μαλλιά χωρίς φθορές
Ανεξάρτητα από τον τύπο των μαλλιών σας ή το σχέδιο μπούκλας σας, υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων: Τα μαλλιά είναι πιο εύθραυστα όταν είναι βρεγμένα. Όχι μόνο το βάρος του ίδιου του νερού τεντώνει τις μπούκλες, αλλά οι ζεστές και υψηλές θερμοκρασίες ανοίγουν την επιδερμίδα της τρίχας, καθιστώντας την πιο ευαίσθητη σε εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη της τρίχας.

Πριν φύγετε από το ντους, κάντε ένα δροσερό ξέβγαλμα για να κλείσετε την επιδερμίδα. Εκτός από το να ξεκινήσετε με ένα ενυδατικό σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και να ξεμπερδεύετε προσεκτικά, αυτή είναι η επόμενη γραμμή άμυνάς σας ενάντια στο σπάσιμο.

Μετά την περιποίηση με μια ενυδατική φόρμουλα όπως το Coco Creme Creamy Conditioner, θα θελήσετε να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από τα σκέλη σας, οπότε κάντε ένα καλό αλλά απαλό στύψιμο σαν να στρίβετε ένα βρεγμένο μπλουζάκι. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον χρόνο της πετσέτας (αν υπάρχει καθόλου) που θα χρειαστείτε αργότερα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να θυμάστε είναι το πορώδες των μαλλιών σας. Αν είναι πιο πορώδες, σημαίνει ότι συγκρατεί νερό. Αν και αυτό είναι συνήθως καλό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να στεγνώσετε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο. Μόλις στύψετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού, μπορείτε να αποφασίσετε εάν θέλετε να αερίσετε ή να στεγνώσετε με πιστολάκι.

Βάλτε κοντίσιονερ
Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει με το στέγνωμα των μαλλιών θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κοντίσιονερ δεν περιποιείται απλώς, ούτε διευκολύνει μόνο το ξεμπέρδεμα, αλλά βοηθά τα μαλλιά να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Ο λόγος είναι απλός: Οι σιλικόνες που συνήθως περιέχει, καλύπτουν την τρίχα και κατά κάποιο τρόπο την αδιαβροχοποιούν με αποτέλεσμα το νερό να γλιστρά και να φεύγει.

Σκουπίστε τα σωστά
Αντί να τρίβετε τα μαλλιά σας με την πετσέτα για να στεγνώσουν, με κίνδυνο να ευαισθητοποιήσετε την τρίχα και να την κάνετε να φριζάρει, προτιμήστε μια μαλακή πετσέτα με μικροΐνες- απορροφούν διπλάσια ποσότητα νερού στο μισό χρόνο και με τη μισή προσπάθεια- τυλίξτε την σαν τουρμπάνι στα βρεγμένα μαλλιά και ταμπονάρετε ελαφρά. Tip: Επιμείνετε περισσότερο στην περιοχή κοντά στις ρίζες. Αυτό το τμήμα της τρίχας είναι μεν το… υγιέστερο, όμως αργεί να στεγνώσει…

Δώστε τους χρόνο
Να θυμάστε ότι κάθε τύπος μαλλιών θέλει το χρόνο του πριν μας επιτρέψει να επέμβουμε με χτένες, βούρτσες και προϊόντα styling. Διαφορετικά μας περιμένει φριζάρισμα.

Τα ίσια μαλλιά πρέπει να είναι κατά 80% στεγνά, τα κυματιστά κατά 60% ενώ τα πιο «καλόβολα» είναι τα σγουρά τα οποία αντέχουν το styling μόλις φτάσουν να είναι 40% στεγνά. XX
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ