Σοκ με τις τιμές των καυσίμων - Έρχονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Σοκ με τις τιμές των καυσίμων - Έρχονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Ο εφιάλτης με τις τιμές των καυσίμων δεν έχει τέλος και το βάρος για τους οδηγούς τείνει να γίνει δυσβάσταχτο με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να «πετάει» προς τα 3 ευρώ. Νέα μέτρα εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Όλα δείχνουν ότι οι λιανικές τιμές των καυσίμων είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν έναν ακόμη κύκλο ανόδου.

Από την Παρασκευή καταγράφονται νέες ανατιμήσεις, στοιχείο που απορρέει από το (νέο) άλμα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο έχει πάρει την ανιούσα για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, καθώς ένα «εκρηκτικό» μείγμα γεγονότων (κυρώσεων στη Ρωσία, άνοιγμα της αγοράς στην Κίνα με την άρση των περιορισμών στην Σαγκάη, μείωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ενδείξεις για μειωμένη ζήτηση) πιέζουν ανοδικά της τιμές.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη λήψη νέων μέτρων, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά.

Εφόσον δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος, από την 1η Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει νέα παρέμβαση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναμένεται:
1. Συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο ντίζελ και μετά τον Ιούνιο για τουλάχιστον ένα μήνα. Στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση αύξησης του ποσού στα 20 λεπτά το λίτρο.

2. Εφαρμογή για ένα ακόμα τρίμηνο του επιδόματος βενζίνης που κυμαίνεται από 30-50 ευρώ που χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και αναπροσαρμογή του ποσού της ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ.

3. Έξτρα επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο).

Πλησιάζει τα 3 ευρώ η αμόλυβδη
Στην Ελλάδα, με την τιμή της βενζίνης να κοντεύει να φτάσει σε λίγο καιρό τα 3 ευρώ το λίτρο, πρατηριούχοι αποκαλύπτουν πως πολλοί οδηγοί τους ζητούν βενζίνη βερεσέ γράφοντας τα χρέη στα γνωστά τεφτέρια.

Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπώλων Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου, μίλησε για το ζήτημα. Ερωτηθείσα για την αύξηση της τιμής της ενισχυμένης αμόλυβδης, την ώρα που δεν υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές, απάντησε πως «επειδή υπάρχει πλαφόν στο μέσο περιθώριο κέρδους η τιμή αλλάζει μόνο όταν υπάρχει ανεφοδιασμός».

Αναφορικά με τη Μαγνησία, η κ. Κοντοχρήστου είπε πως και εκεί παρατηρείται το φαινόμενο της πίστωσης, και όσοι πρατηριούχοι μπορούν τη δίνουν. «Γενικότερα οι τιμές έχουν ξεφύγει, εδώ στη Μαγνησία είμαστε σχεδόν στο 2.28/lt, ενώ στην Αλόνησσο κοντεύει τα 2.70/lt» συμπλήρωσε η ίδια.

Η κ. Κοντοχρήστου επισήμανε πως όσο ανεβαίνει η τιμή, τόσο μειώνονται και οι πωλήσεις, και τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση είτε αυτό αφορά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είτε του ΦΠΑ. «Κάτι πρέπει να δοθεί πίσω στην κοινωνία» προσέθεσε, μιλώντας στο MEGA. XX
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ