Τα νέα μέτρα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα φέρουν νέα λουκέτα και ανέργους

Τα νέα μέτρα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα φέρουν νέα λουκέτα και ανέργους

Τα δωρεάν self test που ξεκίνησαν να δίνονται από τα φαρμακεία φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή καθώς, η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει την Ευρώπη και αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για νέα μέτρα μετά τις γιορτές.

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και νέα μέτρα, ως μία δεύτερη φάση μετά τις γιορτές. Όπως τόνισε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή συγκεκριμένο ωράριο στα καταστήματα εστίασης, αύξηση της τηλεργασίας.

Εφόσον, η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και η κυβέρνηση αποφασίσει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα, τότε θα σημάνει το τέλος της εστίασης. Δεν είναι τόσο το ωράριο των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων. Είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν δοκιμαστεί περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες.

Σημαντικές απώλειες εξακολουθούν να μετρούν οι κλάδοι των τουριστικών καταλυμάτων και της εστίασης, παρά την σημαντική ανάπτυξη που είχαν το 2021 έναντι του 2020. Στο εννεάμηνο του 2021 ο κλάδος της εστίασης είχε τζίρο 3,81 δισ. ευρώ έναντι 3,3 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020 και τζίρου 5,06 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019.

Οι συνολικές απώλειες που μετράει ο κλάδος της εστίασης όλο το 2020 και μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 υπολογίζεται σε 3,67% ευρώ. Ακόμα, δηλαδή, και αν συνυπολογιστεί η στήριξη των 2,3 δισ. ευρώ που έλαβε συνολικά από το κράτος, τα έσοδά του υπολείπονται κατά 1,37 δισ. ευρώ.

Τα καφέ, μπαρ και τα εστιατόρια φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν αναπληρώσει το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η πανδημία συνεπώς, επιπλέον μέτρα στο συγκεκριμένο κλάδο θα αποτελέσει την χαριστική βολή με χιλιάδες λουκέτα σε όλη την επικράτεια και χιλιάδες ανέργους στο ταμείο του ΟΑΕΔ για επίδομα ανεργίας. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ