Νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη με 60 δόσεις, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Οι δικαιούχοι

Νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη με 60 δόσεις, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Οι δικαιούχοι

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο με το οποίο θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση των οφειλών που οι φορολογούμενοι δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το κρίσιμο ραντεβού έχει οριστεί για σήμερα Πέμπτη (15/07)και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία.

Όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να κάμψει την αρνητική στάση των Θεσμών στην ιδέα μιας νέας συνολικής ρύθμισης των χρεών της πανδημίας.

Οι δύο πλευρές φαίνεται πως θα ξεκινήσουν την τηλεδιάσκεψη με το πλαίσιο να προβλέπει έως και 60 έντοκες δόσεις σε ιδιώτες και επαγγελματίες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη που έφερε το lockdown και οι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς.

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι μέχρι τελευταία στιγμή θα γίνει προσπάθεια προκειμένου ο τελικός αριθμός των δόσεων να φτάσει έως και τις 72.

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα βασιστεί στην πάγια ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων η οποία το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες, αλλά και η συσσόρευση πολλών υποχρέωσεων καθιστούν αναγκαία την αύξηση του συνολικού αριθμού των δόσεων.

Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλείπτεται και από τα στοιχεία για το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» χρέος προς το Δημόσιο το οποιο ανέρχεται πλέον σε 2,901 δισ. ευρώ με τους οφειλέτες να είναι συνολικά 3,9 εκατομμύρια.

Το σχέδιο θα προβλέπει ρύθμιση του συνόλου των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή τις οφειλές προς το Δημόσιο που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης το Μάρτιο του 2020, ενώ εξετάζεται σε αυτές να ενταχθούν και ο φόρος εισοδήματος, αλλά και τα χρέη από τον ΕΝΦΙΑ.

Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει τον Ιανουάριο του 2022 και η το βάθος της αποπληρωμής θα οριστεί με βάση τα κριτήρια που θα αποφασιστούν.

Ο τελικός αριθμός των δόσεων προκειμένου ο οφειλέτης να ρυθμίσει τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα ορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, συνυπολογιζόμενο με το ύψος της οφειλής.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:
- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή και ο ΚΑΔ ανοίκει στη διευρυμένη λίστα του Απριλίου 2020.

- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ

- Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

-Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας

Οι οφειλές οι οποίες εξετάζονται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι:
-Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

-Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ