TECH UPDATE

Συστάσεις για ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης


Την προσοχή των πολιτών, ανεξαρτήτως της εμπειρίας που μπορεί να έχουν σε θέματα ψηφιακών επικοινωνιών, όσον αφορά στη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών εφιστά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με υποτιθέμενο υλικό σχετικά με τον κορωνοϊό Covid-19 και συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι χρήστες καλούνται να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή σε κάθε μήνυμα που στον τίτλο ή στο περιεχόμενό του αναφέρονται στον Covid-19.

Σημειώνεται δε ότι έχουν εντοπιστεί ψευδείς καταχωρίσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που υπόσχονται θεραπεία από τον κορωνοϊό Covid-19 με λύσεις που πωλούνται έναντι 100, 150 ή 200 ευρώ.

«Καλούμε τους πολίτες να εμπιστεύονται τους επίσημους φορείς για την ενημέρωση τους από τον κορωνοϊό. Ενδεικτικά προτείνονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ειδική ενότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, αναφέρεται ότι έχουν υπάρξει αναφορές για σελίδες που είχαν χάρτες με εξέλιξη της πανδημίας και επιχειρούσαν να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών. Για τη διευκόλυνση των χρηστών, σημειώνεται ότι η σελίδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με την καταγραφή της πανδημίας η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή κατά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη διεύθυνση https://coronavirus.jhu.edu/map.html.

Επιπλέον, θα πρέπει να δίνεται αυξημένη προσοχή σε σελίδες που υπόσχονται προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης. Γενικότερα κατά τις διαδικτυακές αγορές πρέπει να προτιμώνται αξιόπιστα online καταστήματα.

Ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε δημοσίευσης. Αναρτήσεις που υπόσχονται φτηνές μάσκες ή άλλον εξοπλισμό προστασίας είναι πιθανό να οδηγούν σε σελίδες με κακόβουλο λογισμικό.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης σε χρήστες και σελίδες στα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν κάποιον επίσημο κρατικό ή διεθνή φορέα. Όλοι οι φορείς διαθέτουν στις σελίδες τους στο διαδίκτυο παραπομπές στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που τυχόν διατηρούν.

Τονίζεται ακόμη πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω γραπτού μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης στοιχεία όπως ο κωδικός πρόσβασης. Κάθε τέτοια επικοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα απάτης.

Σημειωτέον πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απαντά στο 11188 και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στη διεύθυνση https://cyberalert.gr/.

Δωρεάν παιχνίδια από τη Ubisoft για να περάσει η ώρα στην καραντίνα


Αρκετά παιχνίδια της θα διαθέσει δωρεάν η Ubisoft, για να βοηθήσει τον κόσμο να περάσει τον χρόνο του δημιουργικά κατά τη διάρκεια της καραντίνα που έχει επιβληθεί σε αρκετές χώρες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Οι τιμές των Galaxy S20 στην Ελλάδα


Τα νέα Samsung Galaxy S20, Galaxy S20+ και Galaxy S20 Ultra αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα την Παρασκευή 13 Μαρτίου και σας παρουσιάζουμε τις επίσημες τιμές λιανικής για την χώρα μας.

HP ProBook 450 G6


Τα HP ProBook είναι κατάλληλα για όσους επιθυμούν ένα business laptop με εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.

Asus ROG Zephyrus G14


Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα laptop είναι το Asus ROG Zephyrus G14, το οποίο διαθέτει το νέο Ryzen 4000 επεξεργαστή της AMD και έχει μία οθόνη LED dot-matrix στο καπάκι.

Realme X50 Pro


Η Realme είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες και σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα ακόμα flagship smartphone.

Huawei Mate 30 Pro


Η Huawei παρουσίασε τα Mate 30 και Mate 30 Pro τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, ωστόσο τα δύο flagship smartphone έχουν κυκλοφορήσει σε ορισμένες μόνο αγορές. Πιθανόν, για αυτό να ευθύνεται η απουσία των Google Services, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις των smartphone.

Subscribe to this RSS feed

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ